Novice

Nemčija ima vse več zaveznikov

Nemčija je z Italijo in nekaterimi vzhodnimi evropskimi državami ustvarila zavezništvo, ki nasprotuje načrtovani prepovedi prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje od leta 2035 dalje. Skupina držav bo ustvarila svoj predlog in ga posredovala Evropski komisiji.

V ponedeljek so se na Češkem zbrali prometni ministri Nemčije, Italije, Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke ter govorili o spremembah načrta Evropske unije o ukinitvi prodaje avtov z motorji na notranje zgorevanje po letu 2035. “Predlog potrebuje nujne spremembe,” je po srečanju povedal Volker Wissing, nemški minister za promet.

Vse več skeptikov

Batur 750PS Engine - 6
V Nemčiji je v avtomobilski industriji zaposlenih okoli 800 tisoč ljudi. Na letni ravni ta industrija ustvari 441 milijard evrov prometa, zato ni čudno, da Nemčija nasprotuje načrtom Evropske unije. Foto: Bentley.

Skepticizem glede prepovedi prodaje avtov z motorjem na notranje zgorevanje po letu 2035 se širi po evropskih državah. Skupina držav, ki so sodelovale v ponedeljkovih pogovorih, si želi ločeno kategorijo za motorje z notranjim zgorevanjem. Želijo, da se dovoli uporaba sintetičnih goriv in s tem ohrani možnost prodaje avtov s klasičnimi motorji. “Prepoved motorjev z notranjim zgorevanjem, ko lahko delujejo na podnebno nevtralen način, se nam zdi napačna,” je poudaril Wissing.

Evropski parlament je bil presenečen nad nasprotovanjem Nemčije, zato so za nedoločen čas zamaknili glasovanje o zadevi. V vmesnem času se je Nemčiji pridružilo še več držav, kar nakazuje, da lansko leto potrjen predlog ni bil v celoti dogovorjen. Martin Kupka, češki minister za promet je po srečanju povedal, da bodo najverjetneje Evropski komisiji podali pravno zavezujoč predlog o sintetičnih gorivih.

Ministri tudi o Euro 7

O novem emisijskem standardu Euro 7 se bodo evropske države in uradniki iz Bruslja pričeli pogajati letos. Čeprav ima Evropska unija v sklopu zahtev standarda Euro 6 že zdaj eno najstrožjih okoljskih zakonodaj, želijo evropski uradniki še dodatno zaostriti pogoje za prodajo novih vozil z motorji na notranje zgorevanje. Kot pravijo v Bruslju, koristi za zdravje odtehtajo stroške, ki jih Euro 7 prinaša.

S tem se ne strinjajo prej omenjene države, še posebej so glasni Čehi. Kot pravijo naj bi nova pravila bremenila predvsem industrijo. Kot je povedal eden izmed evropskih uradnikov, so ministri govorili predvsem o nerealističnih časovnih okvirih in neprimernih ukrepih za uveljavitev novega standarda Euro 7. Ministri so sklenili, da bi bil za uveljavitev bolj primeren štiriletni časovni okvir. Obenem si želijo več tehničnih sprememb, ki bi dale industriji dovolj časa, da se pripravi in pospeši tehnološki razvoj.

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters in Europe Autonews. Foto: Avtomobilizem.com, Bentley.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Nemčija ima vse več zaveznikov"


Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Neverjetno pri Nemčiji je, da je rabila tako majhen “frc”, da je brezkompromisno promoviranje zelene agende zamenjala za (zaenkrat zamaskirano) protiagendo.
Vedno bolj pa dvomim tudi v Nemce in njihovo premišljenost. Kot da jih je presenetila “nepredvidena” realnost, da bo zelena agenda usekala po industriji in delovnih mestih.

Vseeno mislim, da bo počasi individualne mobilnosti konec. Tudi če bi (po čudežu) zamenjali vse ICE vozila z zeleno alternativo, to ne bo zmanjšalo gneče in zastojev pri vedno večjrm prometu.

Gosic
1 leto 1 mesec nazaj

Vedno berem komentarje o zeleni agendi. A tole pa ni fosilna agenda?

1 leto 1 mesec nazaj

Ne, to je kmečka logika agenda. Alternative ICE trenutno ni, pa se lahko vsi na glavo postavijo. Razn če mislimo 50% populaciji onemogočit da pridejo do prevoznega sredstva. Pa tudi kaj bomo s tem rešili? Nerazviti svet vozi in proizvaja avtomobile, ki so na nivoju eura 3. In to miljone in miljone.

 
Rivian in Amazon v pogovorih o spremembi pogodbe
Mercedesov GLC kupe z novimi aduti