Novice

Odklepanje avtomobila tudi s pametnimi telefoni Android

Google je v novo različico operacijskega sistema Android 12 vključil funkcionalnost avtomobilskega pametnega ključa.

Google je na nedavnem dogodku I/O predstavil novosti, ki jih prinaša nova različica operacijskega sistema Android. Pametne telefone, ki bodo posodobljeni na operacijski sistem Android 12, naj bi že kmalu lahko uporabljali namesto pametnega ključa za odpiranje in zagon avtomobilov. Uporaba avtomobila bo lahko omogočena tudi drugim osebam, ki uporabljajo telefon z enakim operacijskim sistemom in jim bo lastnik avtomobila odobril uporabo.

Tehnologija digitalnega ključa bo na telefonih z operacijskim sistemom Android 12 delovala na dva možna načina. Prva metoda naj bi na osnovi širokopasovne brezžične tehnologije (Ultra-Wideband) omogočala odklepanje, zaklepanje in zagon vozila tudi s telefonom v žepu. V tem primeru naj bi avtomobil oddajal radijski signal, ki bi telefonu omogočil zaznavo smeri in identifikacijo objektov (v tem primeru avtomobila), ki uporabljajo to tehnologijo. Druga metoda naj bi uporabljala tehnologijo NFC, s pomočjo katere bomo lahko odklenili avtomobil, ko bomo (tako kot pametni ključ) telefon približali kljuki na avtomobilskih vratih.

Google z novo nadgradnjo sledi znamki Apple, ki je podobno funkcionalnost Apple CarKey predstavil pred dobrim letom v beta različici sistema iOS 13.4. Uvajanje tehnologije pametnega ključa s strani obeh tehnoloških velikanov naj bi, za razliko od obstoječih aplikacij, ki jih že ponujajo nekateri avtomobilski proizvajalci, omogočilo širšo dostopnost, saj naj bi rešitev, ki ne zahteva ločenih aplikacij in je vgrajena že v sam operacijski sistem, poskrbela za enostavnejši dostop.

Možnost uporabe pametnega telefona namesto ključa naj bi bila že omogočena v nekaterih modelih znamke BMW letošnjega letnika, kmalu pa naj bi se jim pridružili tudi ostali avtomobilski proizvajalci. Nova funkcionalnost naj bi bila tekom letošnjega leta na voljo na izbranih telefonih Pixel in Samsung Galaxy.

Google, Apple in Samsung sicer z avtomobilskimi podjetji BMW, GM, Honda, Hyundai in Volkswagen sodelujejo v okviru združenja Car Connectivity Consortium, njihov cilj pa je priprava standardizirane rešitve, ki bi lahko prešla v množično rabo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Noah Loverbear.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrit koncept zmogljivega električnega Volkswagna ID X
V prodaji Hyundai Tucson N-Line in priključni hibrid