Novice

Odpuščanja kmalu tudi v Daimlerju

Zaradi slabšanja razmer v avtomobilski industriji bo odpuščal tudi Daimler, saj naj bi se v prihodnjih dveh letih poslovili od okoli 10.000 zaposlenih.

Nova slaba novica za nemško avtomobilsko industrijo je Daimlerjeva najava zmanjševanja števila zaposlenih. Objavili so jo konec preteklega tedna, kmalu po dogovoru, ki ga je vodstvo doseglo s predstavniki sindikatov. Odpuščanje naj bi bilo posledica slabše prodaje in visokih stroškov razvoja ter implementacije čistejših tehnologij in elektrifikacije.

V avtomobilskem sektorju naj bi glede na letošnje objave delo izgubilo okoli 50.000 zaposlenih. Continental je že septembra objavil zmanjšanje števila zaposlenih za 20.000, pri Audiju pa so pred kratkim povedali, da naj bi postopoma ukinili okrog 9.500 delovnih mest.

Pri Daimlerju naj bi tako poleg desetine vodstvenega kadra pri znamki Mercedes-Benz odpustili še nekaj tisoč administrativnih delavcev, kar naj bi skupno naneslo preko 10.000 izgubljenih delovnih mest v globalnem merilu. Odpuščanje naj bi potekalo na socialno odgovoren način, z zmanjševanjem števila tedenskih delovnih ur in spodbujanjem predčasnega upokojevanja, medtem ko naj bi zaposlenim v administraciji omogočili tudi poseben program odpravnin. Za zaposlene v oddelkih kombiniranih in tovornih vozil ter avtobusov na področju Nemčije pa naj bi še naprej veljala dogovorjena zaščita delovnih mest do leta 2029.

Po mnenju Daimlerjevega vodstva naj bi bila avtomobilska industrija sredi največje transformacije v svoji zgodovini, prehod k ogljični nevtralnosti pa naj bi zahteval velikanska vlaganja in posledično varčevanje na ostalih področjih. Daimler je sredi preteklega meseca predstavil strategijo, ki naj bi omogočila stabilnejšo prihodnost. Del predstavljene strategije je tudi zmanjševanje stroškov osebja za približno 1,4 milijarde evrov do leta 2022. Po besedah Wilfrieda Portha, člana upravnega odbora podjetja Daimler AG, naj bi dosežen dogovor s predstavniki delavcev omogočil doseganje zastavljenih ciljev do leta 2022, poudaril pa je tudi, da bodo odpuščanja izvedena na socialno odgovoren način.

Avtomobilizem.com (Vir: Daimler, FT. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Odpuščanja kmalu tudi v Daimlerju"


Ivan36
1 leto 1 mesec nazaj

Že vidim mastne naslove: Herzlig willkommen to Dominican Republic … za 800€ mesec udobno življenje!

1 leto 1 mesec nazaj

Mene resnično zanima, kaj se bo zgodilo z vsemi migrantih, ki so sedaj v nemčiji. Povabili so jih z namenom da bodo delali, zdaj ko bo prišlo do krize me res zanima kaj bodo naredili.

Doche
1 leto 1 mesec nazaj

Pa ne, da mislis, da so dejansko kaj delali?

 
BMW in Great Wall bosta na Kitajskem izdelovala električne Minije
Mercedes-Benz GLA z notranjostjo GLB-ja