Novice

Opel predstavlja oblikovalske smernice za prihodnost

Pri Oplu želijo postati najučinkovitejša avtomobilska znamka znotraj skupine PSA in v to vlagajo veliko napora. V skladu s strateškim načrtom Pace!, ki so ga obelodanili lani novembra, so predstavili načrte za prihodnost.

Po besedah izvršnega direktorja znamke Michaela Lohschellerja je Pace! kompas v smeri trajnostne in uspešne prihodnosti znamke Opel.

Do konca leta nameravajo predstaviti konceptno vozilo, ki naj bi pokazalo bodočo oblikovalsko usmeritev znamke, pri čemer je Lohscheller še dodal: “Poleg povečanja dobičkonosnosti in učinkovitosti je v načrt Pace! vključeno tudi prizadevanje za utrditev blagovne znamke. V ta namen imajo naše ekipe nalogo izostriti Oplov profil in ustvariti konceptno vozilo, ki bo simboliziralo smer, v katero gremo.”

Drzno in čisto oblikovanje, svetu odprt nemški značaj in osredotočenost na uporabnike so le nekateri poudarki nove filozofije. Čeprav je prvi vpogled v prihajajoče oblikovanje skrbno zakrit, pa je že nakazano, da iz novih oblikovalskih smernic izhaja predvsem spremenjen videz sprednjega dela, sestavljenega iz dveh poudarjenih osi, ki se sekata v emblemu.  Linija osrednjega pregiba na pokrovu motornega prostora predstavlja navpično os, ki naj bi bila še drzneje in čistejše izdelana, vodoravno os pa simbolizirajo značilne dnevne luči v obliki kril, ki bodo pri prihodnjih Oplovih modelih še bolj poudarjene in dodelane.

Oblikovalska ekipa se je med drugim odločila za dodatno izostritev profila znamke. Seveda trden nemški značaj, ki naj bi ga predstavljali odličen razvoj, natančna izdelava, tehnične inovacije in izjemna kakovost, še vedno ostaja v ospredju, z novo strategijo pa želijo pokazati tudi to, da so odprti svetu in resnično naklonjeni ljudem (človeški – menschlich). Kot je pojasnil Oplov direktor oblikovanja, Mark Adams: “Naši uporabniki so naša usmeritev in naš kompas pri delu, ne glede na to, kje živijo in od kod prihajajo.”

Ključni elementi nove filozofije oblikovanja so bili sicer že jasno vidni tudi pri atraktivnem konceptu GT, ki so ga prvič pokazali širši javnosti leta 2016 na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Pri Oplu sicer najavljajo prihod modelov, oblikovanih po novih smernicah, šele za naslednje desetletje, nekaj elementov novega oblikovanja pa naj bi bilo že vidnih tudi pri prihajajoči generaciji modelov Corsa in Mokka X v letu 2019. Kot smo že pisali, bodo pri Oplu tudi gonilna sila razvoja bencinskih motorjev za skupino PSA, del načrta, da se po skoraj dveh desetletjih izkopljejo iz rdečih številk, pa je tudi uporaba prilagodljivih platform skupine PSA in širitev na nove trge. Poleg tega naj bi v svoji ponudbi povečali število električnih modelov, med katerimi naj bi bil tudi športni terenec.

Avtomobilizem.com (Vir: Opel, Motor Authority. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nemške banke svetujejo investiranje v klasične avte
Bentley Mulsanne W.O. Edition kot priprava na praznovanje stoletnice