Predstavitve

Aljaški orjak češkega porekla

Škoda Kodiaq: slovenska predstavitev

Aljaški medved je dolgo časa lomastil po evropskih gozdovih, preden je iz češkega obrata Kvasiny končno zapeljal na naše ceste.

Veliko pompa – upravičeno?

Škoda Kodiaq slovenska predstavitev 3Škodin marketinški oddelek je za promocijo novega športnega terenca izrabil vse svoje znanje in trike, ki so jih poznali, zato je bil Kodiaq ena najbolj pričakovanih avtomobilskih novitet v prejšnjem letu. Še preden smo ga prvič videli, smo o njem vedeli marsikaj, a šele zares smo ga spoznali na predstavitvi pred pričetkom prodaje na slovenskem trgu. Kako pričakovan je bil prvi Škodin sedemsedežnik, priča podatek, da so letno kvoto, namenjeno našim kupcem, prodali že v predprodaji, pri uvozniku pa so kar nekoliko žalostno potarnali, da bi jih lahko prodali še precej več.

Dolg seznam

Medved po imenu Kodiak živi na otoku na Aljaski, češki Kodiaq pa bo nove terene odkrival z drugo generacijo oblikovnega podpisa. Kot smo lahko spoznali na lastni koži, je novinec resnično vsestranski, primeren tako za družinsko Škoda Kodiaq slovenska predstavitev 15kot tudi poslovno rabo, obenem pa brez večjih naporov premaga še tako zahteven teren. Med oblikovne posebnosti zagotovo sodijo sprednji štirje žarometi, nabita bočna linija, oglata kolesna ohišja in razmeroma visoka strešna linija, pod katero sta prvič nameščena dodatna dva sedeža.

Kot se za tehnološko najnovejšega člana družine spodobi, je Kodiaq opremljen s širokim naborom elementov, ki so prvič na voljo v kateremkoli Škodinem modelu. Naj začnem pri pripomočku, ki bo osrečil lastnike v mestnih središčih. Na vratih je prvič nameščen plastičen mehanizem za zaščito robov vrat, v primeru dotika vrat s sosednjim vozilom pa bodo poškodbe minimalne. Za lažje manevriranje 4.697 milimetrov dolgega Kodiaqa, ki je za 15,9 centimetra manjši od Superba Combi, 3 centimetre daljši kot Octavia Combi in kar 47,5 centimetrov daljši od Yetija, je v pomoč nov sistem Area View s štirimi kamerami. Kupci se bodo lahko odločili tudi med polnimi žarometi z tehnologijo LED, asistenco za prikolico, odpiranjem prtljažnih vrat s pomikom noge in zložljivo vlečno kljuko.

Ker slika pove več kot tisoč besed, so spodaj opisani vsi varnostni-asistenčni sistemi. Razen sistema zaviranja v sili s prepoznavo pešcev, ki deluje do hitrosti 30 km/h, so vsi sistemi na seznamu doplačil, nekateri so vključeni v  paketa Ambition in Style, druge pa je potrebno kupiti v posebnih namenskih paketih.

škoda kodiaq asistenčni sistemi

Dizel, DSG in 4×4

Škoda Kodiaq slovenska predstavitev 11Ob začetku prodaje Kodiaqa bo v paleti motorjev pet pogonskih agregatov: dva motorja TDI in trije motorji TSI. Vsi so štirivaljni prisilno polnjeni agregati, opremljeni s sistemom stop&start in regeneracijo zavorne energije. Naj začnem pri popularnejših motorjih, saj se bo po predvidevanjih več kot 80 odstotkov odločilo za enega izmed dvolitrskih agregatov TDI v treh različnih močeh (85, 110 in 140 kilovatov). Najšibkejši bo na voljo šele poleti prihodnje leto. Alternativo predstavlja 1,4-litrski TSI z 92 ali 110 kilovati ter najmočnejši dvolitrski s 132 kilovati. Večji del kupcev naj bi se odločil še za samodejni menjalnik DSG in štirikolesni pogon, pri slabše opremljenih vstopnih različicah pa sta serijsko nameščena 6-stopenjski ročni menjalnik in pogon na prednji kolesni par.

Tako kot vedno, bom pri cenah razmeroma kratek in jedrnat. Za osnovno različico Active z najšibkejšim bencinskim Škoda Kodiaq slovenska predstavitev 12agregatom bo potrebno pripraviti vsaj 20.990 evrov, za dizelsko gnanega Kodiaqa s 110 kilovati moči pa vsaj 27.743 evrov. Z enakim dizelskim motorjem, vendar s samodejnim menjalnikom, stane Kodiaq 30.089 evrov, s štirikolesnim pogonom pa 30.294 evrov. S ceno 35.495 evrov je po ceniku najdražji paket Style s samodejnim 7-stopenjskim menjalnikom, 140-kilovatnim dizlom in štirikolesnim pogonom. Več cen najdete na tej povezavi.

Da ne pozabim: kmalu bosta na voljo še paketa Scout in Sportline, športni navdušenci pa se lahko veselite prihoda Kodiaqa z oznako vRS.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Aljaški orjak češkega porekla"


Polo78
3 leta 1 mesec nazaj

Ma evforija je pri praktično vsakem novem crossoverju, ki pride na trg. Podobno so astronomske čakalne dobe tudi pri 3008, verjetno bodo enako pri prihajajočem CX-5 in relativno dolgo se čaka tudi, ne moreš verjet, na novega Tiguana. Skratka nova modna muha tistih, ki so nekoč po vseh štirih leteli kupovat enoprostorce, se je sedaj preselila na cestne terence, vsaj tako gre sklepati po obratno-sorazmernih prodajnih številkah enih in drugih. Le kdaj bo to spustilo oz. kaj bo prišlo za tem?

Gosic
3 leta 1 mesec nazaj

Sprednja linija pa malo kopije prejšnjega Sportagea?

xxl
3 leta 1 mesec nazaj

Ne vidim prav nič podobnosti,prej kakšen Range Rover, zadek je pa malo mimo.

3 leta 1 mesec nazaj

Grd in neproporcionalen iz vseh zornih kotov kot vse škode, razen superba mogoče.

DX5050
3 leta 1 mesec nazaj

men je pa prov grd…

3 leta 1 mesec nazaj

Ne vem kaj je tako posebnega, da je takšna evforija? Zlomljene linije in nič drugega, kar kokurenca ne bi ponujala. Ali pač?

 
E za izjemno eleganco
Prenova najmanjšega družinskega križanca