Novice

Osvežitev Forda Mondeo dodaja hibridno tehniko v karavan

Ford je predstavil rahlo osveženega Mondea. Poleg pričakovanih popravkov na njegovi zunanjosti ter posodobljeni notranjosti je glavna tehnična novost razširitev opcije hibridnega pogona tudi na karavansko različico.

Zunaj so rahlo spremenjena maska motorja, drugačen prednji odbijač in preoblikovane dnevne LED svetilke. Zadaj izstopajo spremenjeni zadnji luči in kromirana letvica čez celotno širino zadka. Za kabino nam Ford obljublja boljše materiale, nove barvne kombinacije, v povezavi s samodejnim menjalnikom pa najdemo na sredinski konzoli iz Jaguarjev in Land Roverjev poznani velik vrteči gumb, ki je izpodrinil tradicionalno izbirno ročico menjalnika.

Med voznimi asistenti je omembe vreden s funkcijo Stop&Go nadgrajeni aktivni tempomat, ki zna avto povsem ustaviti in, če je čas mirovanja vozila krajši od treh sekund, tudi povsem samodejno ponovno pospešiti. V primeru, da je mirovanje avta dolgotrajnejše, zadošča kratek pritisk stopalke za plin in sistem ravno tako ponovno samodejno spelje ter drži tempo s prometom.

Tehnično je osvežen tudi dvolitrski štirivaljnik EcoBlue, ki izpolnjuje aktualne emisijske zahteve in je na voljo v dveh različicah moči (150 in 190 KM). Kultiviranost motornega teka pri obeh naj bi bila izboljšana po zaslugi novega visokotlačnega vbrizgovalnega sistema, enako velja za prožnost v spodnjem območju vrtljajev.

Kot so jeseni lansko leto že napovedali, so prisluhnili evropskemu trgu in v osveženem Mondeu v karavanski različici ponudili možnost izbire hibridnega pogonskega sklopa. Slednjega sestavlja iz limuzine poznani dvolitrski bencinar, ki deluje z Atkinsovim ciklom. Ta ponuja v uporabo največ 96 kW (130 KM) in 173 Nm, skupaj z elektromotorjem, ki črpa svojo energijo iz 1,4-kilovatne baterije v zadku, pa motorizirata Mondea z največjo sistemsko močjo 137 kW oziroma 187 KM. V povprečju naj bi se zadovoljil s 4,3 litri bencina na 100 km, emisija CO2 pa znaša 103 g/km. Ford pričakuje, da bo med vsemi bencinsko gnanimi karavanskimi Mondei kar polovica hibridnih. Kot v limuzini, tudi v karavanu hibridna tehnika terja svoj davek na prostornosti zadka. Osnovni prtljažnik se zaradi (pod njegovo dno nameščene) baterije zmanjša s 525 litrov na 403 litre.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen želi po Pikes Peaku osvojiti še Nürburgring
Prvi Geelyjev SUV na platformi CMA