Poraba 4,2/9,8/6,0 l/100km Največja hitrost 187 km/h Cena 45.170 eur
Plusi
 • izdatno zanašanje pogona na električno energijo
 • poraba goriva
 • zmožen se zagnati in peljati zgolj na elektriko, tudi hladen
 • opremljenost
 • udobje v vožnji
 • svetilnost žarometov (LED)
 • učinkovitost masažne funkcije prednjih sedežev
 • učinkovitost ventilacije prednjih sedežev
Minusi
 • prtljažnik izrazito nepravilne oblike
 • občutno manjši osnovni prtljažnik (baterija)
 • teoretičnost povečljivosti prtljažnika
 • prostor za glave (strešno okno)
 • maloprodajna cena

Fordi postajajo v zadnjem času vse bolj globalni. To pomeni, da se avtomobili z modrim ovalnim emblemom, z minimalnimi dodelavami ali prilagoditvami na specifike določenih trgov, prodajajo po vsem svetu. Že dolgo naj bi bil eden takšnih tudi Mondeo, a menim, da je zares globalen postal šele v zadnji nakladi. Test.


Ford_Mondeo_Hybrid_31Jasno je, da obstajajo tako zagovorniki kot tudi nasprotniki avtomobilske globalizacije. Sam doslej nisem bil zagovornik ne ene ne druge strani. Navsezadnje se najde kar nekaj proizvajalcev, ki že desetletja ponujajo praktično enake modele po vsem svetu, spet drugi jih strogo prilagajajo vsakemu trgu posebej. Tretji, vsled klestenja stroškov, poskušajo v zadnjem času poenotiti modelno paleto, v to kategorijo sam štejem tudi Forda.

Kar pomislite: Ecosport, Edge, zadnja generacija Kuge in, jasno, sveži Mondeo. Kot že vrabci čivkajo, se je ta sicer več let vozil na drugi strani Atlantika, preden je pred nekaj meseci končno zapeljal v naše kraje. Pri tem sklepam, da je ravno globalizacija kriva, da hibridnega Mondea pestijo nekatere težave. A kar takoj razčistimo, negativni predznak ne leti na samo hibridnost, ampak na vse obstranske zadeve, ki so povezane s hibridizacijo modela.

Škoda

Ford_Mondeo_Hybrid_12Najprej zmoti, da je hibridni Mondeo na voljo samo kot štirivratna limuzina. Toyota recimo ponuja razred manjšega Aurisa tako v petvratni kombilimuzinski podobi kot tudi v podobi karavana. Prtljažnik hibridnega Aurisa je identičen ostalim Aurisom, v Mondeu pa je zgodba povsem drugačna. Že res, da ima limuzinski Mondeo v osnovi sicer več kot spodobnih 525 litrov osnovnega prtljažnika, a se s hibridno tehniko na krovu ta volumen skrči na vsega 383 litrov.

Fordovi inženirji so se sicer trudili, a je končni rezultat kljub temu dokaj klavrn.

Fordovi inženirji so se sicer trudili narediti prostor kar najbolj uporaben, a je končni rezultat kljub temu dokaj klavrn. Notranjost osnovnega prtljažnika je, z zajetno in neenakomerno oblikovano stopnico, sila nepravilno oblikovana. Z zlaganjem tretjinsko deljivega naslona zadnje klopi hoče povečati uporabnost limuzinskega zadka, a je paket baterij prehod zmanjšal na velikost strelne line bunkerja. Prtljažnik bi bil še manjši, a jim ga je nekaj uspelo rešiti na račun 9,5 litrov manjše posode za gorivo (53 namesto 62,5 litrov). Škoda, saj je preostali del hibridnosti v Mondeu zares presenetljivo dobro izpeljan.

Déjà vu

Ford_Mondeo_Hybrid_05Sama osnova hibridne tehnike močno spominja na tisto v prej omenjenih Toyotah. Poleg visokonapetostne baterije v zadku so tu še bencinski štirivaljnik, ki deluje po principu varčnejšega Atkinsovega cikla, dva elektromotorja/-generatorja, neskončnostopenjski menjalnik in planetno gonilo, ki omogoča veliko različnih načinov medsebojnega sodelovanja naštetih elementov.

Navkljub suhoparno tehnični podobnosti z japonskim tekmecem, pa se je Ford zmožen po občutku voziti na elektriko pogosteje kot Toyota. Slednja je pri hitrosti 50 km/h brezpogojno primaknila v pogon bencinski motor, Ford pa se zmore na elektriko peljati tudi s hitrostjo 130 km/h. Za to bo sicer moralo biti v praksi izpolnjenih nekaj predpogojev – skoraj povsem polna baterija, božanje z desno nogo in nežen klanec navzdol – a potrjujem, da je možno. Meni ga je uspelo dvakrat prepričati, da sem s 130 km/h prevozil nekaj sto metrov zgolj na elektriko. Je pa res, da se je obakrat, takoj ko se je cesta zravnala, nemudoma ponovno vklopil bencinar.

Nisem pogrešil

Ford_Mondeo_Hybrid_07V hibridnem Mondeu voznik ne more, tako kot recimo pri Toyotinih hibridih, ročno vklopiti električnega delovanja pogona, a te možnosti nisem nikoli zares pogrešil. Še več, Ford me je nekega jutra presenetil, saj sem na poti v službo prevozil kar kilometer, preden se je v pogon priklopil bencinski motor. Nedvomno je pomagalo, da je bila baterija takrat skoraj povsem polna, gretje (kot tudi hlajenje) notranjosti pa izklopljeno. Neodvisno od naštetega se mi zdi to še vedno velik dosežek, ki ga pri nobeni Toyoti še nisem izkusil, saj le-te ob hladnem zagonu motorja zaženejo tudi bencinski motor.

70 do 20 %

Ford_Mondeo_Hybrid_28Ford v potovalnem računalniku postreže s podatkom o prevoženi poti na elektriko. Na prvo žogo kar zanimiv podatek, saj lahko s takšno statistiko še bolj jasno oceniš učinkovitost pogonskega sklopa. Strogo po mestu in z zelo zadržanim stilom vožnje sem prevozil v najboljšem primeru kar 70 odstotkov poti zgolj na elektriko. Ob manj izraziti eko vožnji se ta odstotek ustavi pri okoli 50 %. Ko v »koktejl« primešamo še medkrajevno vožnjo, bo pogon strogo električen samo še na približno tretjini prevožene poti. Najslabše razmerje se, jasno, dosega na avtocesti, kjer je potovalni računalnik na poti iz Ljubljane do obale zabeležil 25 odstotkov »električne« poti. V obratno smer se je hibridni Mondeo (po pričakovanjih) peljal več kot 80 odstotkov poti z vklopljenim bencinskim motorjem.

»Na elektriko«

Moram pa malo podrobneje razložiti kontekst bencinsko in električno odpeljanih odstotkov poti. Ford namreč med električno prevožene kilometre šteje vse, kar ni prevoženo strogo s pogonsko silo iz bencinskega motorja. Mednje tako ne šteje samo vožnje, ko se avto dejansko pelje na elektriko, ampak tudi vsa iztekanja avta, jadranja avta ter tudi zaviranja. Torej tudi vse vozne okoliščine, ko dejansko ni nikakršne porabe energije, temveč se elektrika celo proizvaja. Upoštevajoč zapisano se mi zdi podatek rahlo zavajajoč, a obenem poda tudi razlago, zakaj zmore hibridni Mondeo v mestu prevoziti tudi 70 % poti »na elektriko«. Pravzaprav bi bilo bolj pravilno reči, da je to »nebencinsko« prevožena pot.

Največja zamera

Ford_Mondeo_Hybrid_32Na cesti Mondeo hibrid sicer ni značilni Ford, saj mu povečana lastna masa, dinamično nenavdahnjen pogonski sklop in nekoliko bolj udobno nastavljeno podvozje pobereta nekaj poznane ostrine Mondeov.

Nedvomno pa je vse hvale vredno, da Mondeo hibrid po učinkovitosti delovanja pogonskega sklopa, upoštevajoč velikost avtomobila, drži stik s pionirji hibridne tehnike. Ne glede na zajetne zunanje dimenzije žrtvuje zanjo kar nekaj notranje uporabnosti in prilagodljivosti v zadku. Nekaj, za kar so Japonci že pred časom dokazali, da s pravim načrtovanjem avtomobila ni zares potrebno. Pravzaprav ostaja »slab-izgovor-za-prtljažnik« tudi moja daleč največja zamera hibridnemu Mondeu. Nedvomno se ima za to zahvaliti predvsem globalnosti Mondea, ali bolje rečeno na štirivratne limuzine mahnjenim Američanom. Vse skupaj bi namreč delovalo veliko uporabnejše v povezavi z v Evropi nadvse priljubljenim petvratnim karoserijskim konceptom. Če bi v isti sapi paket baterij še sploščili in ga pospravili pod sicer rahlo privzdignjeno, a zato tudi povsem ravno prtljažno dno, bi ga pa lahko prodajali tudi Američanom.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Tehnična osnova zelo podobna Toyotini, a z drugačno nastavljeno krmilno pametjo dopušča vožnjo zgolj na elektriko v dosti širšem območju hitrosti. Ko bi le še baterijo namestili v zadek manj vsiljivo.
  10
 • Notranjost
  Ena minus točka na račun v kombinaciji s strešnim oknom zelo skromno odmerjenega prostora za glavo. Druga minus točka pa zaradi baterije izrazito poslabšano uporabnost prtljažnika.
  8
 • Opremljenost
  Že tako zelo dobro opremljen Mondeo hibrid je imel v testni različici dodanih še za 13.050 evrov dodatkov.
  10
 • Vozne lastnosti
  Na račun hibridnosti nekoliko manj značilno mondeovski. Še vedno zelo udoben na cesti, a zaradi nemega volana, zibajočega podvozja in »umirjenega« pogonskega sklopa ne tako zelo dinamično navdahnjen.
  7
 • Gospodarnost
  Popolni opremljenosti primerna je tudi maloprodajna cena. Poraba je na ravni dizelsko gnanih Mondeov.
  7
 • Zmogljivost
  Najmanjša končna hitrost med vsemi Mondei. Ob polnem pospeševanju se sicer presenetljivo dobro zgane, a se pri tem bencinar tudi neprijetno oglasi.
  7
 • Sklep
  Delovanje hibridnega pogona je odlično, a kaj ko je pustila namestitev njegove baterije velik pečat na uporabnosti prtljažnika. Ford se mora pri snovanju globalnih avtov še kar nekaj naučiti.
  8.2

Tehnični podatki vozila

baterije 1,4 kWh (Li-ion)
cena osnovnega modela (€) 32.120
cena testnega vozila (€) 45.170
dolžina × širina × višina (mm) 4.867 × 1.852 × 1.482
dovoljena masa vozila (kg) 2.250
emisija CO2 (g/km) 99
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 2 leti/12 let/4 leta
gibna prostornina (cm3) 1.999
kompresija (1:) 12,3
masa praznega vozila (kg) 1.504
medosna razdalja (mm) 2.850
menjalnik/pogon neskončnostopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 187
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 137 (187) pri 6.000
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 96 (130)
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 173 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
pnevmatike 235/50 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,2/9,8/6,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 2,8/5,0/4,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,2
prostornina posode za gorivo (l) 52,5
prostornina prtljažnika (l) 383
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibridni (bencin+elektrika)
vrtina × gib (mm) 87,5 × 83,1
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Globalen"


J.McLane
3 leta 8 meseci nazaj

Prtljažnik je res fail, ampak cena je po ceniku na Fordovi strani zelo ugodnih 26.000 EUR, kje ste vi dobili 45.170 EUR?

mrtwelvetrees
3 leta 8 meseci nazaj

Elektro motor bi moral poganjati zadnja kolesa, tako da bi imel opcijo tudi štirikolesnega pogona.

 
Mojster zena
V objemu udobja in praktičnosti