Novice

Razkrita zunanjost drugega člana električne družine Ioniq

Hyundai je odstrl tančico z njihovega drugega popolnoma električnega modela – dinamične limuzine Ioniq 6.

Korejski avtomobilski proizvajalec že nekaj časa dviguje temperaturo z najavami novega modela Ioniq 6. Produkcijska različica električne limuzine ohranja vrsto podobnosti s konceptom Prophecy, ki nam je dve leti nazaj ponudil prvi vpogled v električno prihodnost tega segmenta pri znamki Hyundai.

Predstavljen produkcijski model dokaj zvesto sledi oblikovni zasnovi koncepta, seveda z določenimi prilagoditvami razmerij, ki so bile potrebne za doseganje varnostnih zahtev in uporabnosti avtomobila. Kljub temu so se Hyundaievi oblikovalci odločili za ohranitev padajočega zadnjega dela, ki izraža dinamično zasnovo in na prvi pogled spominja na zadek Porschejevega modela 911, seveda po velikosti ustrezno prilagojenega proporcem električne limuzine.

V primerjavi s konceptom Prophecy so novemu Ioniq 6 namenili več grafičnih elementov, ki poskrbijo za prepoznavnost in poživitev videza, odločili pa so se še za ohranitev svetlobnih elementov Parametric Pixel, ki naj bi tudi v prihodnosti skrbeli za prepoznavnost modelov družine Ioniq. V osnovi naj bi bila na voljo novo zasnovana aerodinamična 18-palčna platišča, opcijsko pa naj bi imeli kupci izbire platišč do največje velikosti 20 palcev.

Pri zasnovi notranjosti so se držali podobnih smernic kot pri modelu Ioniq 5, ki ob prestižu izraža sodoben in prečiščen videz. Tudi novi Ioniq 6 bo deležen najsodobnejših tehnologij s poudarkom na dveh 12-palčnih zaslonih, ki predstavljata kombinacijo digitalne instrumentne plošče in zaslona informacijsko-multimedijskega sistema. Nova je tudi zasnova vratnih panelov, ki ostajajo brez gumbov in imajo posledično še več odlagalnih površin, gumbe, ki bi jih sicer pričakovali na vratih, pa so premestili na novo sredinsko konzolo, ki zapolnjuje praznino med sprednjima sedežema.

Čeprav tehničnih podrobnosti zaenkrat še ne razkrivajo, pa lahko glede na uporabljeno električno platformo E-GMP predvidevamo, da bodo na voljo podobni električni pogonski sklopi kot pri modelu Ioniq 5 – različica z enim motorjem in zadnjim pogonom naj bi ponujala 168 kW in 350 Nm navora, štirikolesno gnano različico pa naj bi poganjala dva električna motorja sistemske moči 239 kW in s 605 Nm navora. Ob predpostavki, da baterijski paketi ostajajo enakih kapacitet (58 oziroma 77,4 kWh) naj bi bili pričakovani dosegi daljši predvsem na račun občutno nižjega količnika zračnega upora (0,21), še lažje načrtovanje poti pa naj bi ob 800-voltni arhitekturi omogočala možnost hitrega polnjenja.

Premiera Ioniq 6 je načrtovana v juliju, ko naj bi nam pri Hyundaiju dokončno razkrili vse podrobnosti novega električnega modela.

Avtomobilizem.com (Vir: Hyundai, Carscoops.     Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Razkrita zunanjost drugega člana električne družine Ioniq"


1 mesec 9 dni nazaj

Kot športni hrošč!

drugmirko
1 mesec 9 dni nazaj

še slabše…. kot bi v pozabljenem skednju zapuščeni Citroenov DS naskoču starega Porsheja… ampak, grem stavit, da bo folku neizmerno všeč.

xxl
1 mesec 9 dni nazaj

Dobra prispodoba. In tudi tukaj seveda stavijo na drag izdelek. Komu mar za navaden folk.

 
Pet članic EU naj bi se zavzemalo za odlog prepovedi novih avtomobilov na fosilna goriva
Jaguar s smelimi načrti v električno prihodnost