Novice

Toyotini načrti za prihodnost vključujejo uporabo baterij z elektrolitom v trdnem stanju

Toyota je v okviru dogodka Kenshiki predstavila načrte za prihodnost, ki temeljijo na elektrifikaciji in uvajanju učinkovitejših tehnologij.

Po predstavljenih načrtih naj bi v zahodni Evropi do leta 2035 zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za sto odstotkov. Za dosego zadanega cilja pri Toyoti ne stavijo le na uvajanje baterijsko gnanih električnih modelov, temveč naj bi predstavili tudi druge oblike pogonskih sklopov, ki ne proizvajajo škodljivih emisij.

Po besedah Gilla Pratta, strokovnega vodje pri korporaciji Toyota, naj bi za zmanjševanje emisij uporabili celotno paleto razvitih tehnologij, ki vključujejo baterijsko gnana električna vozila, hibride, priključne hibride in vozila s pogonom na vodikove gorivne celice. Pratt predvideva, da bo do leta 2030 vsaj polovica vozil prodanih na trgih zahodne Evrope že brezemisijska, zadano popolno znižanje emisij pa bo odvisno tudi od razvoja infrastrukture. Ta vključuje širitev mreže polnilnih mest za električna vozila in infrastrukture za polnjenje vozil s tehnologijo vodikovih gorivnih celic.

Dobršen del razvoja naj bi posvetili tudi izboljšavam obstoječe tehnologije baterij, vključno z razvojem in implementacijo novih bipolarnih Ni-Mh baterij, ki naj bi bile po besedah predstavnikov Toyote cenejše za proizvodnjo in naj bi zahtevale manj dragocenih kovin. Pridobljeno znanje želijo razširiti tudi na področju proizvodnje litij-ionskih baterij, kjer naj bi ohranili obstoječo kapaciteto in s tem doseg električnih vozil ob 50-odstotnem znižanju stroškov izdelave.

Pomemben preboj so že dosegli na področju baterij z elektrolitom v trdnem stanju, kjer so lani pričeli s testiranjem prvih prototipov. Tovrstne baterije naj bi najprej uporabili pri avtomobilih s hibridno tehnologijo, kasneje, ko se bo izkazala njihova učinkovitost in zanesljivost, pa naj bi bile na voljo tudi v popolnoma električnih modelih, kot je nedavno predstavljeni bZ4X.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault Austral bo nadomestil Kadjar
Lexus RZ bo novi električni križanec prestižne japonske znamke