Novice

Zaznava voznikovega razpoloženja kmalu tudi v avtomobilih Volvo

Tudi švedski proizvajalec razvija svoje biometrične rešitve, ki naj bi olajšale vsakdanjo vožnjo.

Volvo je z razvojem kamer, ki zaznavajo psihofizično stanje voznika, pričel že pred časom, preizkušanje v praksi pa so vključili pri razvoju avtonomne različice modela XC90 v sklopu projekta Drive me. Volvo sicer načrtuje uvedbo prvih avtonomnih vozil v letu 2021.

Atif Rafiq, zadolžen za področje digitalizacije pri švedskem avtomobilskem proizvajalcu, je v intervjuju za britansko avtomobilsko revijo Car razkril nekaj podrobnosti nove tehnologije. Po njegovih besedah naj bi bili tovrstni sistemi že tako napredni, da lahko iz posnetka voznikovih zenic zaznajo nivo sladkorja v krvi in ob morebitnih zdravstvenih težavah po potrebi pokličejo njegove najbližje ali bolnišnico. Avtomobil naj bi bil prav tako sposoben zaznati voznikovo razpoloženje na poti iz službe in ob prevelikem stresu po potrebi poskrbeti za njegovo sprostitev.

S pomočjo kamer naj bi avtomobil zaznal kdo sedi na voznikovem sedežu in temu primerno spremenil nastavitve položaja sedeža, volana in vzvratnih ogledal, prav tako pa naj bi potrebam trenutnega uporabnika prilagodil nastavitve klimatske naprave, glasnost zvočnega sistema in aplikacij. S tem naj bi Volvo vozniško izkušnjo dvignil na višji nivo, podobno kot so pri Mercedesu to storili z uvedbo sistema MBUX.

Zaenkrat še ni znano, kdaj nameravajo pri Volvu pričeti z uporabo te tehnologije v praksi. Po besedah vodje oddelka za digitalizacijo v intervjuju naj bi obstajala možnost, da bi bili tovrstni sistemi opcijsko lahko na voljo že v modelih, izdelanih tekom letošnjega leta, vendar so to kasneje pri Volvu zanikali. V vsakem primeru pa pri Volvu zagotavljajo, da njihov sistem ne bo vdiral v zasebnost uporabnikov, saj naj bi poskrbeli za varnost in anonimnost podatkov.

Avtomobilizem.com  (Vir: Autoblog. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Korejci z novostmi v lov na 7,6 milijonov prodanih vozil
Postopno razkrivanje novega Polestarjevega modela