Novice

Polestar 3 odpira novo poglavje električne dobe

Električni športni terenec Polestar 3 postaja največji predstavnik v znamkini ponudbi električnih modelov.

Novi Polestar 3 je zasnovan na enaki platformi kot električni Volvo EX90, vendar ne bo na voljo s tremi vrstami sedežev. To je Polestarjevim oblikovalcem omogočilo več svobode pri uresničevanju idej, saj so mu lahko namenili silhueto v slogu modelov fastback, skladno z novim oblikovalskim jezikom znamke, ki so ga prvič predstavili pri konceptu Precept.

Novi Polestarjev predstavnik razreda električnih prestižnih športnih terencev bo prepoznaven po široki, mišičasti drži in svetlobnem podpisu, ki ga izražajo sprednje luči v obliki kladiva ter zadnje luči, povezane preko celotne širine zadnjega dela. Barvna paleta zajema različne kombinacije belih, črnih in srebrnih odtenkov, kupci pa bodo imeli možnost izbire med 21- ali 22-palčnimi platišči.

Notranjost 4,9 m dolgega in 2,120 m širokega avtomobila bo ob 2,985 m medosne razdalje ponujala dovolj prostora ter bo na voljo v različnih kombinacijah barv in trajnostno zasnovanih materialov. Poleg digitalne instrumentne plošče pred voznikom je na osrednjem delu nameščen 14,5-palčni zaslon informacijsko-multimedijskega sistema v pokončni postavitvi. Prvič v zgodovini Polestarjevih modelov bo osnovo informacijsko-multimedijskega sistema in asistenčnih sistemov predstavljala strojna platforma Nvidia drive, za interakcijo z uporabniki pa bo skrbel Googlov operacijski sistem. Standardno bodo na voljo panoramska streha in potopni ročaji na vratih, v prvem letu prodaje pa bosta pri vseh modelih brez doplačila na voljo še paketa Plus in Pilot z zvočnim sistemom Bowers & Wilkins, mehkim zapiranjem vrat, prikazovalnikom na vetrobranskem steklu in sistemom Pilot Assist, ki že omogoča delno avtonomno vožnjo.

V osnovi bo pogonu namenjen električni pogonski sklop z dvema električnima motorjema in pogonom na vsa štiri kolesa, ki bo ponujal 360 kW (490KM) in 840 Nm navora, oziroma 380 kW (518 KM) in 910 Nm navora ob doplačilu za paket Performance. Iz mirovanja do 100 km/h bo pospešil v petih sekundaah (4,7 s paketom Performance) ter dosegel najvišjo hitrost 210 km/h. Do 610 km dosega z enim polnjenjem bo zagotavljala baterija kapacitete 111 kWh, ki so jo izdelali pri podjetju CATL in jo bo ob 400-voltni arhitekturu moč polniti z močjo do 250 kW.

Sprva bo proizvodnja novega modela Polestar 3 potekala na Kitajskem, v Volvovem proizvodnem obratu Chengdu, od sredine leta 2024 pa naj bi ga pričeli proizvajati tudi v tovarni Ridgeville v ameriški zvezni državi Južna Karolina. Prve dobave kupcem v Severni Ameriki, na Kitajskem in v Evropi so predvidene proti koncu prihodnjega leta, začetna cena pa je trenutno postavljena na 89.900 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Polestar. Foto: Polestar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW M2 v ospredje ponovno postavlja voznika
Študija Alpenglow je vpogled v prihodnost znamke Alpine