Novice

Pomanjkanje elektronskih komponent že vpliva na opremljenost novih modelov

Avtomobilski proizvajalci se že od konca preteklega leta soočajo z oteženo dobavo elektronskih komponent, kar se že pozna tudi pri opremljenosti avtomobilov, ki trenutno prihajajo s proizvodnih linij.

Večina avtomobilskih proizvajalcev je bila zaradi zmanjšanja razpoložljive količine komponent prisiljena v iskanje rešitev in prilagoditev, ki so med drugim vključevale tudi kratkotrajne prekinitve proizvodnje. Glede na to, da po petih mesecih pomanjkanju elektronskih komponent še ni videti konca in občasne prekinitve proizvodnje ne pomenijo rešitve problema, se vse več proizvajalcev odloča za drugačen pristop. Določene serije novih modelov posledično iz proizvodnje prihajajo brez ali z manjšim deležem sodobnih elektronskih pripomočkov.

Približno tretjina novih Nissanovih vozil na ta račun ostaja brez serijskega sistema navigacije, pri ameriški znamki RAM, ki deluje pod okriljem Stellantisa, pa pri poltovornjaku 1500 ne ponujajo več inteligentega vzvratnega ogledala z zaznavo objektov v mrtvem kotu kot del standardne opreme. Za podobno zmanjševanje elektronskih dobrot so se odločili tudi pri Renaultu, saj pri križancu Arkana (Conquest) ne ponujajo več različice instrumentne plošče z večjim zaslonom. Porabo elektronskih komponent zmanjšujejo tudi pri znamki Peugeot, kjer bo kombilimuzinski 308 na voljo le z analognimi števci, ter pri znamkah General Motors in Ford.

Obenem se vsi proizvajalci avtomobilov trudijo v čim krajšem času in na različne načine ponovno zagotoviti zadostno količino elektronskih komponent. Glavni problem naj bi predstavljalo dejstvo, da največji proizvajalci elektronskih komponent za avtomobilsko industrijo, podjetja NXP, Infineon Technologies in Renesas Electronics, proizvedejo le štirideset odstotkov celotnega deleža, preostalih šestdeset odstotkov pa je porazdeljeno med več desettisoči manjših proizvajalcev. Prihaja tudi do primerov, ko avtomobilski proizvajalci, zaradi pomanjkanja ustreznih komponent, od proizvajalcev elektronske opreme zahtevajo komponente drugačnih specifikacij ter jih ustrezno prilagodijo z novo programsko opremo ob zagotovilih, da tovrstni posegi ne vplivajo na varnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: NXP.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen najavlja prenovljeni Tiguan Allspace
Renault Sport Cars je postal del Alpine Cars