Novice

Volkswagen nadgrajuje strategijo prihodnosti

V skupini Volkswagen so predstavili strategijo New Auto, ki postavlja temelje njihovega poslovanja do konca desetletja.

Strategija New Auto je zasnovana v okviru treh glavnih področij – elektrifikacije, razvoja programske opreme in tehnologij avtonomne vožnje. Do izteka desetletja predvidevajo tudi prehod na enotno platformo, ki bo predstavljala osnovo vsem njihovim modelom.

Precejšnji premiki se obetajo na področju izdelave novih modelov, saj naj bi do leta 2030 osnovo vsem njihovim modelom predstavljala nova, prilagodljiva platforma SSP (Scalable Systems Platform), ki naj bi zamenjala obstoječe platforme MQB, MSB in MLB, pa tudi novo platformo MEB in prihajajočo PPE EV. Pri skupini Volkswagen predvidevajo, da bo tekom njenega življenskega cikla na osnovi platforme SSP nastalo preko 40 milijonov vozil. Prvi model na novi zasnovi naj bi bil predstavljen leta 2026, ko naj bi razkrili serijski model na podlagi projekta pod kodnim imenom Trinity.

Za standardizacijo in enoten pristop so se odločili tudi na področju razvoja baterij, saj naj bi že čez dve leti predstavili enoten format baterij, ki naj bi jih do konca desetletja uporabili pri vsaj 80 odstotkih njihovih električnih modelov. Na ta način naj bi znižali stroške izdelave baterijskih paketov približno za polovico v primerjavi s trenutnimi cenami. Baterije enotnega formata razvijajo v sodelovanju s kitajskim podjetjem Gotion High-Tech in naj bi jih uporabljali predvsem v modelih večjih serij, medtem ko naj bi premijskim modelom namenili bolj zmogljive baterijske pakete, tudi takšne s tehnologijo elektrolita v trdnem stanju.

Za razvoj programske opreme, namenjene znamkam skupine Volkswagen, bodo skrbeli v novo ustanovljenem oddelku Cariad. Strokovnjaki tega oddelka že razvijajo enotno prilagodljivo programsko in strojno platformo, ki naj bi jo prvič uporabili v letu 2025 in bo omogočala delovanje večine sistemov avtomobila – od multimedije in brezžičnih programskih nadgradenj do podpore sistemom avtonomne vožnje.

Lasten razvoj programske opreme predstavlja osnovo in velik potencial za implementacijo sistemov avtonomne vožnje, ki naj bi po njihovih predvidevanjih prešli v splošno uporabo proti koncu tega desetletja. Nova programska in strojna platforma naj bi v vseh modelih omogočala funkcionalnosti, ki bi jih avtomobilski proizvajalec lahko vklapljal tudi po nakupu, seveda ob dodatnem plačilu ali sklenitvi naročnine. Po enakem principu naj bi delovali tudi sistemi avtonomne vožnje, kjer bi uporabniki s plačilom zakupili delovanje sistema v izbranem časovnem obdobju ali na določeni razdalji, podobno kot se trenutno plačuje prevoz s taksijem.

Prve prihodke s področja avtonomnih tehnologij pri skupini Volkswagen pričakujejo po letu 2025, ko naj bi pričeli s ponudbo prevozov s samovozečimi taksiji. Na področju Evrope in kasneje tudi v Združenih državah Amerike naj bi ponujala prevoze s samovozečimi primerki prihajajočega modela ID. Buzz, ki bodo uporabljali tehnologijo avtonomne vožnje 4. stopnje, razvito v sodelovanju s podjetjem Argo AI.

Vzporedno, vendar ločeno, naj bi potekal razvoj avtonomnih tehnologij pod okriljem notranjega oddelka Cariad, ki naj bi bile namenjene predvsem osebnim avtomobilom zasebnih lastnikov. Tam naj bi že pričeli tudi z razvojem nove platforme mobilnosti, ki bo namenjena ponudbi različnih storitev mobilnosti od izposoje avtomobilov po sistemu naročnin ali uporabnin, souporabe vozil do ponudbe prevozov. Po besedah vodje prodajnega oddelka Christiana Dahhlheima bo njihova ponudba storitev mobilnosti združevala vse vidike ter uporabnikom nudila prilagodljivost in kar največ udobja.

Pri skupini nameravajo še naprej širiti mrežo polnilnih mest, saj se zavedajo, da je to eden od predpogojev za bolj množično uporabo električnih avtomobilov. Do leta 2025 so si skupaj s partnerji zadali cilj vzpostavitve 18.000 polnilnih mest v Evropi, 17.000 na Kitajskem in 10.000 na področju Severne Amerike.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežitev Kie Ceed za novo modelno leto
Evropska unija postavlja nove zahteve za čistejše okolje