Novice

Bugatti, Rimac in Porsche skupaj v prihodnost

V sodelovanju s Porschejem kot strateškim partnerjem je s poslovanjem pričelo skupno podjetje Bugatti Rimac.

Podjetja Porsche, Bugatti in Rimac odpirajo novo poglavje v zgodovini avtomobilske industrije. V manj kot štirih mesecih po najavi je s poslovanjem pričel partnerski projekt, ki je požel precej zanimanja. V novem podjetju ima družba Porsche pomembno vlogo strateškega partnerja, skupno podjetje pa bo v 55-odstotni lasti Rimac Group in 45-odstotni lasti Porsche AG. Kljub odločitvi za skupno pot naj bi obe znamki še naprej delovali tudi samostojno ter obdržali proizvodne obrate v Zagrebu in Molsheimu, skupaj z obstoječimi prodajnimi kanali.

Podjetje Bugatti Rimac bo poslovalo pod vodstvom izvršnega direktorja Mateja Rimca, ustanovitelja in direktorja družbe Rimac Automobili. Mate Rimac je pionir na področju visokozmogljivih električnih avtomobilov, saj je pred desetimi leti v okviru zagonskega podjetja pričel z razvojem in izdelavo električnih superšportnih avtomobilov. Ob nastopu nove funkcije je dejal, kako je počaščen, da lahko vodi novo združitev in na svoji poslovni poti odpre novo poglavje, ki bo nedvomno uspešno, revolucionarno in vznemirljivo za vse sodelujoče. Obenem je še poudaril, da hitri delovni postopki in elektrifikacija podjetja Rimac odlično dopolnjujejo Bugattijevo izjemno tradicijo in rokodelsko umetnost, zato je za prihodnost najavil nekaj resnično izjemnih projektov.

Dosedanji izvršni direktor znamke Bugatti Stephan Winkelmann je s koncem oktobra odstopil s svojega položaja in naj bi se osredotočil predvsem na vlogo predsednika družbe Lamborghini, v nadzorni svet podjetja Bugatti Rimac pa vstopata predsednik uprave podjetja Porsche Oliver Blume ter podpredsednik uprave in direktor za področje financ Lutz Meschke. Poleg Mateja Rimca v ekipo skupnega podjetja vstopa še Christophe Piochon, nekdanji vodja proizvodnje in eden od direktorjev družbe Bugatti Automobiles, ki se bo preizkusil v vlogi operativnega direktorja. Položaj finančne direktorice bo zasedla Larissa Fleischer, ki prihaja z mesta direktorice kontrolinga za digitalizacijo in razvoj novih poslovnih modelov pri znamki Porsche, tehnični direktor pa bo postal Emilio Scervo, ki je bil prej glavni inženir pri Mclarnu.

Sedež podjetja Bugati Rimac, ki pričenja delo s 435 zaposlenimi, je v kraju Sveta Nedelja v bližini Zagreba, selitev v novi kampus podjetja Rimac pa je načrtovana v letu 2023. V okviru kampusa bo svoj sedež našel tudi skupni raziskovalno razvojni center Bugatti Rimac, v objektu velikosti 200.000 m2 pa bo zaposlenih okrog 2.500 ljudi. Proizvodnja modelov znamke Bugatti naj bi vzporedno potekala tudi v proizvodnem obratu v francoskem Molsheimu, s čimer zagotavljajo obstoj tamkašnjih delovnih mest.

Ustanovitev novega podjetja je potekala zelo hitro in v skladu z internim imenom projekta Operacija Rush, ekipe v Zagrebu, Molsheimu, Wolfsburgu in Stuttgartu pa so s trdim delom uspešno zaključile strateško naložbeno verigo podjetja Porsche, ki je od leta 2018 stalno povečevala svoj solastniški delež v hrvaškem podjetju Rimac.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Posodobljeni Audi A8
Volkswagen ID.5 je novi član električne družine ID