Novice

Porsche patentiral zasnovo sedeža za avtonomna vozila

Vse kaže da se pri nemškem proizvajalcu športnih avtomobilov med drugim resno ukvarjajo s prihodnostjo na področju uporabe avtonomnih vozil.

Pri nemški podružnici urada za intelektualno lastnino (WIPO – World Intellectual Property Organisation) so namreč vložili patentno dokumentacijo njihove zamisli sedeža, ki bi bil lahko uporabljen v bodočih avtonomnih avtomobilih. Kot je razvidno iz skic, priloženih patentni dokumentaciji, naj bi zasnova sedeža omogočala tri različne položaje sedenja v odvisnosti od trenutnih potreb.

Prva pozicija (steering) sedenja naj bi v primeru ročnega upravljanja vozila omogočala pokončno sedenje za volanom ter normalno oddaljenost od pedal in volana, medtem ko naj bi sedež v drugi poziciji (working) ostal v pokončnem položaju, vendar naj bi bilo (ob nekoliko spremenjeni legi ter večji oddaljenosti pedal in volana) na voljo nekaj več prostora za branje ali celo delo z računalnikom. Tretja pozicija (relaxation) naj bi bila namenjena predvsem počitku, saj naj bi se ob ležečem položaju sedeža pedala in volan umaknili v smeri prednjega dela, sedenje pa naj bi bilo precej podobno tistemu iz prvega  oziroma poslovnega razreda na potovanju z letali.

Razkrita patentna dokumentacija je tako v skladu z lansko napovedjo Klausa Zellmerja, izvršnega direktorja podjetja Porsche za področje severne Amerike. Takrat je namreč dejal, da v njihovih avtomobilih še naprej ostajajo pedala in volan, saj da pri Porscheju ne nameravajo proizvajati avtomobilov, ki se jih ne bi dalo aktivno voziti. Obenem je še dodal, da bodo, glede na to, da kupci njihovih vozil želijo še več, ponudili tudi možnost samodejnega načina vožnje za uporabo v določenih situacijah.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Grafika: Porsche / WIPO.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osmi Volkswagen Golf deluje hkrati nov in osvežen
Renault prilagaja City K-ZE za evropski trg