Novice

Osmi Volkswagen Golf deluje hkrati nov in osvežen

Medtem ko je Volkswagen, kot tudi sam avtomobilski trg, v zelo intenzivnem prestruktururanju, so Nemci končno pokazali osmo generacijo njihovega najpomembnejšega modela.

Po pričanju Volkswagna naj bi spremembe, ki zaznamujejo avtomobilski trg, v zadnjem času prisilile v prilagoditev tudi njih. Najprej je bilo načrtovano, da bodo Golfa pokazali že septembra v Frankfurtu, a so ta načrt prilagodili z razlago, da z Golfom nočejo pobrati pozornosti električnemu ID.3. Medtem ko ne skrivajo velikih ambicij s slednjim, pa se ravno tako nadejajo ponovitve prodajnega uspeha Golfa.

Poudarjeno digitalen

Evolucija njegove zunanje podobe deluje po eni strani tipična, po drugi strani pa poskuša biti sodobna, dinamična ter vseeno nekoliko drugačna. Koliko jim je to uspelo, naj presodi vsak sam, gotovo pa je, da se je trivratna izpeljanka avta poslovila, saj na trgu zanjo preprosto ni bilo več dovolj zanimanja.

Dinamična podoba je posledica nekaj nižje skupne višine ter nekaj večje skupne širine avta, medtem ko je njegova dolžina skoraj identična predhodniku. V kabini so spremembe bolj očitne, usmerjene prvenstveno v računalniško tehniko, povezljivost in digitalizacijo vsega, kar je pač možno digitalitzirati. Čiste linije in poudarjena odsotnost stikal in gumbov v kabini zaznamuje izdatna uporaba računalniških zaslonov ter na dotik občutljivih površin. Vsi prikazi na armaturni plošči so že v osnovi digitalni. Na dotik občutljive površine so tako nadomestile skoraj vsa običajna stikala in gumbe. Povezava s spletom omogoča v vozilu na voljo nove funkcije in storitve. Poplava sistemov, njihova povezljivost in digitalnost, pa naj bi, tako Volkswagen, naredili vožnjo z novim Golfom intuitivnejšo in enostavnejšo. Koliko resnice je v tem, bo treba sicer še preveriti.

Novi motorji

Ko bodo čez nekaj mesecev na voljo vse pogonske izpeljanke, bo moč izbirati med najmanj 66-kilovatnim bencinskim trivaljnikom in 221-kilovatnim štirivaljnikom (Golf R). Čisto nov je vstopni litrski trivaljnik s 66 oziroma 81 kilovati. V izpeljanki eTSI izstopa 48-voltni hibridni sistem z alternator-zaganjalnikom in 48-voltno baterijo, nameščeno pod sovoznikovim sedežem, ki pod črto pomaga do največ deset odstotkov manjše porabe goriva in posledično tudi emisije CO2 kot pri izpeljanki brez hibridne nadgradnje. Na enak način je lahko elektrificiran tudi 1,5-litrski TSI, priključna hibrida bosta pa po novem dva: Golf eHybrid z največ 150 kW (204 KM) in Golf GTE z največ 180 kW (245 KM). Obema je skupna 13-kilovaturna baterija, ki bo dopuščala preko 50-kilometrski doseg zgolj na elektriko. Kasneje, predvidoma poleti 2020, se bodo ponudbi pridružili še GTD, GTI in najbolje motorizirana izpeljanka R. Menjalniki bodo v osnovi ročni šeststopenjski nove generacije ter seveda sedemstopenjski dvosklopkovni DSG, pogon pa bo bodisi prednji ali vsekolesni 4Motion.

Četica pomočnikov in varnostnih sistemov.
V Golfu je nov sistem Travel Assist, ki v določenih voznih okoliščinah razbremeni vožnjo z delno avtonomnim vodenjem avta. Med serijskimi tehnikami najdemo sistem za nadzor prometa Front Assist, ki vključuje pomočnika za zavijanje levo. Tu je še znani aktivni tempomat ACC, ki v novi najzmogljivejši različici prinaša »učeči« tempomat. Ta se zna na primer odzivati in po potrebi prilagajati na spreminjajoče se omejitve hitrosti, na križišča, krožišča in zavoje. Popolnoma nova je funkcija za prepoznavo zastoja na cesti. Ta deluje na osnovi funkcije Car2X, kjer sistem med vožnjo pridobiva informacije o vedno močnejšem zaviranju spredaj vozečih vozil, sistem pa samodejno zmanjša hitrost ter s tem že vnaprej razbremeni prometno situacijo. Na spisku novosti sta še napredna žarometa LED z deloma interaktivnimi funkcijami luči.

Glasovno upravljanje
Novo in posebej izpopolnjeno naj bi bilo tudi glasovno upravljanje avta. Uporabnik aktivira sistem z nagovorom “Hello, Volkswagen” ali s pritiskom na gumbom “Voice” na volanskem obroču. Potem izgovori ukaz, ki lahko vključuje potrebo po spremembi nastavitve temperature v kabini, spremembo glasnosti, vnos naslova v navigacijski sistem ali vnos telefonske številke.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Osmi Volkswagen Golf deluje hkrati nov in osvežen"


4 leta 5 meseci nazaj

vse je stvar okusa, naj bo še tako dober jaz ga nebi nikoli imel ker mi je zeelooo dolgočasen, raje bi izbral megana ali fokusa, ampak kot sem dejal vsak ima svoj okus

chad
4 leta 5 meseci nazaj

Potrošni material.

Bucko99
4 leta 5 meseci nazaj

Kaj pa ni ?

pskoda
4 leta 5 meseci nazaj

Prva stvar, ki me moti, da ni gubov sploh za klimo. Če že ni gubov za klimo bi vsaj dali svoj ekran.
Na splošno bo avto sigurno dober. Vprašanje je samo kakšna bo cena

4 leta 5 meseci nazaj

Avta, pri katerem moraš za najeonstavnejše funkcije kopati po menijih in nastavljati glasnost radia in temperaturo klime s svajpanjem, ne morem resno jemati. (Avtodebilnost na pohodu..)

4 leta 5 meseci nazaj

Res je. Upam da v tem primeru drugi NE sledijo temu vzoru.

Firediver
4 leta 5 meseci nazaj

Nov je samo zato, ker ni rabljen, osvežen pa zato, ker zmorejo obstoječo obliko samo malo poklepati. Voila’!

xxl
4 leta 5 meseci nazaj

Če se s temi “argumenti” boljše počutiš, sem srečen zate.

 
Koncept e-Racer nakazuje prihodnost Toyotinih športnih avtomobilov
Porsche patentiral zasnovo sedeža za avtonomna vozila