Novice

Predstavljene prve podrobnosti novega Mercedesa EQB

Mercedes na avtomobilskem salonu v Šanghaju razkriva različico novega električnega križanca EQB, ki bo namenjena kitajskemu trgu in ga bodo izdelovali v proizvodnem obratu v Pekingu. Kmalu naj bi sledile še izvedenke, prilagojene ostalim trgom.

Novi električni križanec EQB bo na voljo v različnih konfiguracijah, na kitajskem trgu pa bo najprej na voljo v najbolj zmogljivi različici AMG Line z 215 kW (293 KM) moči. Evropi bo že od začetka namenjeno več opcij, ki bodo vključevale različne moči ter možnost izbire pogona na vsa štiri kolesa ali na zadnji kolesni par, najnižja uporabna kapaciteta baterijskega paketa za evropski trg pa bo 66,5 kWh. Evropska različica EQB 350 4Matic naj bi ponujala doseg do 419 km z enim polnjenjem, pri Mercedesu pa za bližnjo prihodnost napovedujejo tudi modele s podaljšanim dosegom. Standardno naj bi bil vgrajen polnilnik z 11 kW, podprto pa naj bi bilo tudi polnjenje na hitrih enosmernih polnilnicah z močjo do 100 kW.

Zunanjost novega EQB je v skladu s trenutno aktualnimi oblikovalskimi smernicami znamke na področju električnih modelov. Prepoznavnost namesto klasičnih rež hladilnika zagotavlja sprednja maska, značilna za Mercedesove električne modele, ter svetlobni podpis, ki ga izražajo sprednje in zadnje luči, povezane s svetlobnim trakom. Videz zunanjosti zaokrožajo še ekskluzivna platišča velikosti do 20 palcev, ki bodo po želji lahko na voljo tudi v barvnih niansah modre ali zlate.

Notranjost 4,684 m dolgega električnega križanca ob medosni razdalji 2,829 m zagotavlja enako prostornost kot pri klasično gnanem križancu GLB, na voljo pa bo tudi v različici s sedmimi sedeži. Ti bodo na kitajskem trgu del standardne opreme, medtem ko jih bo na ostalih trgih potrebno naročiti posebej. Armaturna plošča z manjšimi spremembami v osnovi ostaja enaka kot v modelu GLB, razlika je predvsem v električnemu vozilu prilagojenem prikazu v različici z dvema zaslonoma. Električnemu značaju primerne so tudi funkcije, dodane informacijsko-multimedijskemu sistemu MBUX, ki že standardno vključuje navigacijo z sistemom Electric Intelligence, s pomočjo katere poteka načrtovanje poti v odvisnosti od razpoložljivih polnilnih točk z upoštevanjem konfiguracije terena in vremenskih razmer.

Po besedah Gordena Wagenerja, vodilnega moža oddelka za oblikovanje pri Daimlerju, z novim Mercedesom EQB predstavljajo ikoničnega električnega križanca, ki izhaja iz obstoječih znamkinih modelov tega segmenta in ta duh transformira v prihodnost.

Novi Mercedes EQB naj bi bil že v letošnjem letu na voljo na Kitajskem in v Evropi, kjer naj bi ga proizvajali v madžarskem proizvodnem obratu Kecskemét, prihod na ameriški trg pa načrtujejo v prihodnjem letu. Podrobnejše specifikacije in cene naj bi razkrili proti koncu letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mercedes.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Predstavljene prve podrobnosti novega Mercedesa EQB"


3 leta 2 dni nazaj

z zadnjimi lučmi čez celotno stran me zelo spominja na Seat Leona. Sploh v tisti bronasti barvi. Vsekakor mi sodeč po slikah ne deluje premijski avto.

wildbliw
3 leta 3 dni nazaj

GLB je lep, tale mi pa že bolj deluje kot ena stolpnica, še posebej od spredaj. Iz zadnje strani mi deluje kar cool. Tale elektro maska pa, kot da ne bi bila iz iste zgodbe.
Notranjost zelo podobna, kot pri GLB (za moj okus ena najlepših notranjosti med vsemi avtomobili), torej tudi tukaj vrhunska. Malenkost zmotijo le zračniki, ki premočno izstopajo.

Firediver
3 leta 2 dni nazaj

Meni pa zadek deluje, kot da bi “pes počepnil da opravi potrebo”, spredaj pa imamo spet še en vidik, kako “razbiti” višino maske (tokrat z dokaj predimenzioniranim grilom – haloo Kitajska). Stranska linija pa je “škatlasto” vodoravna. Ni niti prestižna, še manj pa športna.
Platišča? Mislim, da ne pašejo na tak tip vozila. Oblikovno izstopajo (v negativnem smislu).

Vse skupaj: Najbrž ciljajo samo na umirjeno starejšo generacijo z dosti denarja. Ampak potem se pri futuristični armaturki zatakne…

 
Nissan X-Trail prihaja v Evropo naslednje poletje
GTX bo oznaka za najzmogljivejše modele Volkswagnove družine ID.