Novice

Mercedes-Benz predstavil načrte za prihodnost

Na spletni konferenci je nemški avtomobilski proizvajalec vlagateljem predstavil strategijo prihodnosti, ki temelji predvsem na elektrifikaciji in poudarjanju prestiža.

Njihovim električnim avtomobilom, ki trenutno nastajajo pod znamko EQ, naj bi se v prihodnosti pridružili elektrificirani modeli legendarnega razreda G, ki naj bi kmalu postal lastna znamka, ter znamk Mercedes-AMG in Maybach. Za modele prestižnega segmenta nameravajo kot osnovo pri Mercedesu uporabiti novo platformo EVA, prvič vgrajeno v zasnovi limuzinskega modela EQS, ki bo izhajal iz lani predstavljenega koncepta Vision EQS in naj bi omogočal do 640 km dosega z enim polnjenjem. Novi EQS naj bi premiero doživel tekom prihodnjega leta, kmalu zatem naj bi mu sledil še nekoliko manjši limuzinski EQE, ob bok pa se naj bi jima postavila še križanca podobnih gabaritov. Čeprav bolj podrobnih informacij ni na voljo, pa naj bi bili nekateri zgoraj omenjeni električni modeli na voljo tudi v različicah AMG in Maybach, prav tako pa lahko kmalu pričakujemo tudi električnega predstavnika razreda G.

Nekaj novosti napovedujejo tudi za segment kompaktnih avtomobilov, za katerega naj bi razvili novo platformo MMA, ki naj bi predstavljala osnovo novih električnih modelov od leta 2025 naprej, medtem ko naj bi za prihajajoča električna EQA in EQB še naprej uporabljali platformo, ki je bila v osnovi namenjena uporabi klasičnih pogonskih sklopov.

Ker bo v duhu vsesplošne elektrifikacije hitro naraščala potreba po ustreznih in učinkovitih baterijskih paketih, so se pri Mercedesu odločili za ustanovitev posebnega oddelka, namenjenega raziskovanju novih materialov pri razvoju baterij. Na tem področju še naprej ohranjajo tudi sodelovanje s strateškimi partnerji CATL, Farasis in Sila Nano. Nova tehnologija izdelave baterij naj bi ob nižjih stroških omogočala večji doseg in krajše polnilne čase, v kombinaciji z električnimi motorji in sistemi rekuperacije, razvitimi pri njihovem športnem oddelku Formula One, pa naj predstavljali osnovo visoko zmogljivim električnim vozilom prihodnosti. Za prvo demonstracijo visoke tehnologije naj bi poskrbel prototip Vision EQXX, ki sicer ne bo namenjen pretvorbi v produkcijsko različico, kljub temu pa naj bi uporabljene tehnološke rešitve kmalu pričeli izkoriščati pri ostalih produkcijskih modelih znamke.

Zaradi večanja ponudbe električnih modelov nameravajo pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu znatno oklestiti stroške razvoja motorjev z notranjim zgorevanjem, saj pričakujejo, da se bo do leta 2030 povpraševanje po klasičnih pogonskih sklopih zmanjšalo za približno 70 odstotkov v primerjavi s trenutnim stanjem. Prav tako nameravajo iz svoje ponudbe povsod izvzeti ročne menjalnike ter tako nadaljevati prakso, ki so jo že pred nekaj leti pričeli na ameriškem tržišču.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Daimler.  Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežitev je Jaguarju XF prinesla ukrivljen sredinski zaslon
Cupra Formentor tudi kot priključni hibrid