Predstavitve

Prostorski čudež

Mercedes-Benz GLB: slovenska predstavitev

V zadnjem času se je pogosto izkazalo, da znajo avtomobilski proizvajalci – ko se seveda potrudijo – izjemno dobro izkoristiti notranjost mersko razmeroma skromnih vozil. Eden takih prostorskih čudežev je novi Mercedes-Benzov kompaktni športni terenec, ki se lahko pohvali celo s tretjo vrsto sedežev.

B je med A in C

Mercedes-Benz GLB (8)Na srečo je logika poimenovanja takšna, da je vsem bolj ali manj jasno: GLB sodi v prostor med GLA in GLC. Ni pa to vsa resnica, saj lahko v primerjavi z 21 mm daljšim GLC novinec ponudi sedež kar sedmim potnikom. Prostor v potniškem delu je torej res dobro izkoriščen, za dovolj prostora nad glavami potnikov zadaj so ohranili višjo strešno linijo, pri različici s sedmimi sedeži pa serijsko omogočili tudi 9-centimetrski vzdolžni pomik druge vrste sedežev (opcijsko pri petsedežni izvedbi). Čeprav osebno tega ne privoščim odraslim, naj bi lahko na šestem in sedmem sedežu v tretji vrsti sedele osebe do 168 cm višine. Jasno pa je, da bodo na njih najbolj uživali otroci, še posebej v družbi vrstnikov. Ko seveda mine izredno stanje s koronavirusom.


GLB v številkah – dolžina: 4.634 mm, širina: 1.834 mm, višina: 1.658 mm, medosna razdalja: 2.829 mm, prostornina prtljažnika: 570-1.805 l.


Mercedes-Benz GLB (1)Ko smo opravili z največjo posebnostjo novinca, se lahko posvetimo ostalim značilnostim. Prtljažni prostor v petsedežni postavitvi premore 570 litrov ter ga je mogoče po potrebi še dodobra povečati. Ergonomija voznikovega delovnega prostora sledi ostalim kompaktnim modelom znamke, enako velja za posamezne ključne sestavne dele, kot so odprtine za prezračevanje, volanski obroč, ročica menjalnika ter značilni do 10,2-palčni kombinirani element digitalnih merilnikov in zaslona sistema MBUX.

Zunanjost GLB s svojo prepoznavno obliko poudarja njegovo športno terensko zasnovo, za še bolj izrazit nastop pa poskrbijo žarometi v tehniki LED ter do 21-palčna platišča (pri različici AMG).

Kot ostali

Novi GLB se ponaša z enakim naborom asistenčnih sistemov kot ostali sodobni predstavniki znamke, v primerjavi s precej večjim modelom GLE pa mu na primer manjka zgolj asistenčni sistem za vleko prikolice. Kljub temu ni odveč podatek, da njegova največja vlečna zmogljivost znaša 2.000 kg

asistence

Ponovno sedem

Ob prostoru za do sedem potnikov je sedem tudi število različnih motorizacij, od katerih so tri dizelske in štiri bencinske. Dvolitrski dizelski OM654q motor je na voljo v treh izvedenkah z razponom moči od 85-140 kW, bencinski 1,33-litrski M282 razvije 120 kW, zmogljivejši bencinski dvolitrski M260 pa 165 kWmoči.

Mercedes-Benz GLB (5)Ob začetku prodaje so vse različice GLB serijsko opremljene z menjalniki DCT, ki imajo v kombinaciji z osnovnim bencinskim motorjem sedem stopenj, v ostalih pa osem. Z izjemo vstopne dizelske in bencinske izvedenke so ostale opcijsko na voljo tudi s štirikolesnim pogonom 4Matic. Vozni programi AMG Dynamic Select nudijo pet prednastavitev (Slippery, Comfort, Sport, S+ in Individual), na voljo pa je tudi tristopenjsko prilagodljivo vzmetenje AMG Ride Control (načini Comfort, Sport in Sport+).

Cene se pričenjajo pri 36.950 evrih za vstopni dizelski GLB 180 d oziroma 36.990 evrih za vstopni bencinski GLB 200. Ostale podatke najdete v priloženem ceniku.

V drugi polovici leta naj bi se obstoječim različicam pridružil še GLB 180, medtem ko je električna različica EQB predvidena za leto 2021.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Mercedes-Benz.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Prostorski čudež"


xxl
2 meseci 21 dni nazaj

Ne da se mi prebirat njihovih neskončnih doplačil, ker bom itak prišel do še bolj astronomske cene, kot je že osnovna.

Bucko99
2 meseci 21 dni nazaj

Vsako posamezno vozilo z zvezdo se izdela prav posebej za vas, da hkrati navduši vaše srce in prepriča vaš razum – da vam ponudi najboljše. 🙂

Bucko99
2 meseci 22 dni nazaj

Dejansko kdo prevaža v takem avtu poleg sebe še 6 ljudi ?

w12650
2 meseci 23 dni nazaj

Nikakor se ne morem navadit na te okrogle zračnike 🙂

Fnatic
2 meseci 23 dni nazaj

V tako vozilo tak mali mlinček od motorja? Dobro, sem preveril cenik in so vsaj vsi ostali 2.0

 
Vztrajajo
Znanilec sprememb