Novice

Preizkusi Euro NCAP od letošnjega leta z novimi smernicami

Organizacija Euro NCAP je najavila prilagoditve postopkov preizkusov s področja avtomobilske varnosti, ki naj bi bili letos deležni največjih sprememb v tem desetletju.

Spremembe pri Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) sicer uveljavljajo vsaki dve leti, tokrat pa naj bi vključili nekaj novih testov, ki bi zajemali varnost voznika in potnikov, zaščito po trku ter delovanje najnovejših asistenčnih sistemov. Eno od ključnih sprememb predstavlja uvedba premikajoče ovire ob čelnem trku, ki zamenjuje fiksno oviro, uporabljeno pri tem testu v obdobju zadnjih 23 let.

Novi preizkusni protokol naj bi omogočil vpogled v posledice trka ne le pri osebah v testiranem vozilu, temveč tudi na drugem vozilu, udeleženem v trku. Rezultati tega testa naj bi spodbudili proizvajalce večjih vozil k ustrezni prilagoditvi prednjega dela njihovih vozil z namenom povzročitve manj škode v primeru trka z manjšim vozilom.

Nekaj sprememb naj bi bilo tudi pri ocenjevanju posledic stranskih trkov, ki predstavljajo drugi najpogostejši razlog za povzročitev resnih poškodb ali smrt; na tem področju naj bi uveljavili določene spremembe pri hitrosti bočnega naleta in masi ovire. Pod drobnogled naj bi, poleg zaščitnih elementov ob stranskem trku, tokrat prvič vzeli tudi razdaljo med osebami v vozilu in morebitne posledice trka ob stiku med voznikom in sovoznikom, kjer bodo na preizkusu tudi sredinske zračne blazine.

Za izvedbo vseh testov in meritve vplivov na osebe v vozilu bodo pričeli z uporabo nove testne lutke Thor, ki uporablja najnovejšo tehnologijo in je trenutno najnaprednejša v svojem segmentu, saj lahko zaznava celo stopnjo notranjih poškodb.

Posodobljeni testni protokoli vključujejo še preizkuse sodobnih asistenčnih sistemov, vključno z zavornim pomočnikom v sili ter s sistemi za preprečevanje naleta in za zaščito ostalih udeležencev v prometu (tudi pri vzvratni vožnji), pozornost pa naj bi namenili še delovanju sistemov za spremljanje voznikove pozornosti. V sklopu novosti bodo v sodelovanju z mednarodnim združenjem gasilcev in reševalcev (CTIF) ocenjevali tudi delovanje varnostnih sistemov po trku, vključno z natančnostjo sporočanja lokacije trka in delovanjem dodatnih funkcij sistema eCall.

Pri organizaciji Euro NCAP poudarjajo, da bodo zgoraj omenjene spremembe predstavljale temelje novih preizkusnih protokolov in naj bi imele občuten vpliv na rezultate preizkusov, zato že vnaprej opozarjajo na previdnost pri primerjavi testnih rezultatov s tistimi iz preteklih let.

Avtomobilizem.com (Vir, grafika in video: Euro NCAP.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Preizkusi Euro NCAP od letošnjega leta z novimi smernicami"


tha_man
3 leta 11 meseci nazaj

Vse lepo in prav, ampak kar osebno pogrešam pri EURONCAP je rollover test, losov test…

RedBaron
3 leta 11 meseci nazaj

Pa small overlap…

 
Volvo omejuje najvišjo hitrost
Mercedes-Benzov vodja razvoja ne verjame v avtomobilsko prihodnost sintetičnih goriv