Novice

Kitajska vlada želi več sodelovanja med proizvajalci električnih vozil

Na Kitajskem naj bi se s proizvodnjo električnih vozil ukvarjalo okrog 300 podjetij, ki so po mnenju kitajskih oblasti premalo povezana, njihove dejavnosti pa preveč razdrobljene.

Ob številnih spodbudah kitajskih oblasti v preteklih letih, je na Kitajskem občutno naraslo število avtomobilskih proizvajalcev, ki se ukvarjajo s proizvodnjo električnih vozil. Po besedah Xiao Yaginga, ministra za industrijo in informacijske tehnologije, so v vladi mnenja, da so v veliki večini manjša podjetja premalo povezana. Zato podpirajo morebitne združitve in prestrukturiranje s ciljem  ojačitve sektorja električnih vozil ter povečanja njihove koncentracije na trgu.

Oblasti naj bi že pripravljale osnutke ukrepov, ki bi pripomogli k boljšemu nadzoru proizvodnje električnih vozil ter preusmeritvi virov in zmogljivosti k večjim proizvajalcem. To bi lahko med drugim dosegli tudi s povečanjem meje proizvodnih kapacitet tako, da industriji in provincam, ki ne bi ustrezali merilom, ne bi več dovolili izvajanja novih projektov. Projekti s tega področja naj bi bili odobreni šele po doseganju določenih kapacitet.

Kitajska vlada je sicer v letih med 2015 in 2020 namenila okrog 33 milijard juanov (4,3 milijarde evrov) za spodbude, ki so potrošnikom omogočile lažji nakup čistejših električnih vozil. Proizvajalcem električnih vozil pa so za lažji zagon poslovanja v večini provinc poleg davčnih olajšav nudili še dodatne spodbude za lažjo gradnjo proizvodnih kapacitet. V provinci Jiangsu, severno od Šanghaja, naj bi bilo okrog 30 proizvajalcev električnih vozil, velik del teh podjetij pa naj bi že doletele finančne težave ali celo bankrot.

Kitajska vlada poleg združevanja proizvajalcev električnih vozil želi urediti tudi razmere na trgu polprevodniških vezij. Nedavno so oglobili tri proizvajalce elektronskih vezij za avtomobilsko industrijo, ki so ob povečanem povpraševanju zaradi pomanjkanja ponudbe začeli prekomerno dvigovati cene.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: RaysonhoSearch255.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pričetek gradnje prvega obrata za proizvodnjo sintetičnih goriv
Toyota RAV4 Adventure kmalu na evropskem trgu