Novice

Priključno-hibridni Audi Q3

Nemški avtomobilski proizvajalec v duhu elektrifikacije najavlja prihod tehnologije priključnega hibrida v razred kompaktnih športnih križancev.

Že januarja nameravajo pričeti s predprodajo modelov Audi Q3 45 TFSI e in Audi Q3 Sportback 45 TFSI e, ki naj bi ob izjemni funkcionalnosti in visoki učinkovitosti ponujala doživetje električne vožnje. Predstavnika razreda kompaktnih križancev dopolnjujeta ponudbo priključnih hibridov, ki jih je Audi prvič ponudil trgu sredi preteklega leta.

Podobno kot modeli Q3 s klasičnim pogonom, se tudi prihajajoča modela Q3 ponašata z močjo in športnim značajem ter uporabnostjo, ki jo omogoča prostorna in prilagodljiva notranjost. Koncept upravljanja in prikazov temelji na sredinskem zaslonu diagonale 10,1 palcev in digitalni instrumentni plošči oziroma virtualnem prikazovalniku (Audi Virtual Cockpit), ki je na voljo v dveh velikostih. Sistem poleg prikaza vitalnih podatkov hibridnega pogona (moč sistema, status pogona, stopnja rekuperacije, napolnjenost baterije in doseg) omogoča govorno upravljanje ter povezljivost in dostop do podatkov v oblaku. V okviru informacijsko-multimedijskega sistema MMI navigacija plus so na volju spletne storitve iz ponudbe Audi Connect in aplikacija My Audi, na voljo pa bo tudi vrsta asistenčnih sistemov, ki jih poznamo predvsem iz vozil višjega razreda.

Pogonski sklop obeh modelov predstavlja kombinacija bencinskega motorja 1,.4 TFSI (110 kW/150 KM) in sinhronskega električnega motorja (85 kW), ki je skupaj s prekinitveno sklopko integriran v ohišje 6-stopenjskega samodejnega menjalnika. Menjalnik z dvema sklopkama moč prenaša na sprednji kolesni par in ima vgrajeno električno oljno črpalko, ki skrbi za dovajanje olja in omogoča delovanje sklopk tudi ob izključenem bencinskem motorju. Sistemska moč pogonskega sklopa znaša 180 kW (245 KM) ob 400 Nm navora ter omogoča pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 7,3 sekundah. Baterija kapacitete 13 kWh je nameščena v dnu vozila in zadostuje za do 61 km čiste električne vožnje (NEVC) z največjo hitrostjo do 140 km/h.

Upravljanje pogona je pri obeh novih modelih zasnovano za visoko učinkovitost. V glavnem načinu delovanja Auto-Hybrid se pogonska moč pametno in učinkovito porazdeljuje med bencinskim in električnim motorjem, ki v primeru potrebe pomaga štirivaljniku in premosti tistih nekaj desetink sekunde, ki jih potrebuje turbopolnilnik za povečanje tlaka. Izbira električnega načina vožnje je možna s pomočjo tipke EV, s katero voznik nadzira način vožnje, na zaslonu sistema MMI je mogoče preko temu namenjenih menijev izbirati med dodatnima režimoma delovanja Battery Hold in Battery Charge ter načini vožnje Dynamic, Comfort, Auto in Individual.

Polnjenje lahko poteka preko izmenične 400 V vtičnice z močjo 3,6 kW, s katero je možno prazno baterijo napolniti v 3 urah in 45 minutah, ali pa na javnih polnilnicah preko priključka Mode 3 ob uporabi storitve e-tron Charging Service, ki z eno kartico omogoča dostop do več kot 155.000 polnilnih točk.

S predprodajo obeh novih priključno-hibridnih modelov naj bi pričeli v začetku januarja, osnovna cena pa naj bi v Nemčiji znašala 46.000 oziroma 47.400 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault Clio in Twingo I Feel Slovenia po meri slovenskih kupcev
Novi okoljski standardi bodo zviševali stroške izdelave vozil