Novice

Audi Q3 Sportback je novinec v vrsti trendovskih kupejevskih križancev

Različica modela Sportback je seveda osnovana na običajnem Q3, od katerega ga najbolj očitno ločijo bolj položno spuščajoča, recimo ji kupejevsko oblikovana, streha v zadnjem delu avta, v črnino odeta maska motorja in v splošnem bolj dinamično oblikovan prednji in zadnji del avta.

Oblikovalci so poskušali Sportbacku vdahniti nekaj mišičaste drže, kar je vidno predvsem na bokih s poudarjenimi linijami nad blatniki obeh parov koles. Tudi po zaslugi teh oblikovalskih detajlov na boku naj bi Q3 Sportback, tako Audi, deloval bistveno daljši kot izhodiščni brat, a je v resnici le 16 mililmetrov daljši od njega. Zagotovo pa k občutku o dolžini avta pripomore tudi 29 milimetrov nižja streha in z njo povezana vsesplošno nižja strešna silhueta. Na zadku izstopajo še vrh prtljažnih vrat vgrajen spojler, v odbijač vgrajen difuzor in skriti zaključki izpušnih cevi.

Oprema kokpita je večinoma poznana, saj jo je daroval običajni Q3. Na armaturni plošči tako izstopata 10,25-palčni zaslon merilnikov in 10,1-palčni zaslon večopravilnega sistema. Na voznikovem delovnem mestu se najde še športno prirezan volanski obroč, sredinska konzola pa je rahlo zasukana v njegovi smeri.

Zadnja sedežna klop je deljiva v razmerju 1/3 in 2/3, naslona obeh delov sta poklopljiva, uporabnost prtljažnika pa dodatno povečuje za 10 mm vzdolžno pomična klop. Osnovni prtljažnik premore 530 litrov, povečati pa ga je moč vse do 1.400 litrov.

Med doplačili za plemenitenje notranjosti avta se bodo našli ogrevana prednja sedeža, 12,-3-palčni osrednji zaslon, športna sedeža z oblazinjenjem s kontrastnimi šivi in ambientalna osvetlitev z možnostjo izbire med skupno 30 odtenki barv.

V Evropi bosta neposredno ob začetku prodaje jeseni letos na voljo dva motorja, dizelski 35 TDI in bencinski 45 TFSI. Prvemu za pogon služi dobro poznani dvolitrski TDI z nazivno močjo 110 kW oziroma 150 KM in 340 Nm navora. Štirivaljnik bo v že osnovi združen s sedemstopenjskim dvosklopkovnim menjalnikom S Tronic in zgolj prednjim pogonom. Vse to bo zadoščalo za pospešek do stotice v 9,3 sekundah in 205 km/h končne hitrosti.

Tudi 45 TFSI bo gnal dvolitrski turboštirivaljnik, s to razliko, da ga napaja bencin in razvije največ 169 kW (230 KM) ter 350 Nm navora. Enako kot TDI, je tudi TFSI sparjen s sedemstopenjskim menjalnikom S Tronic, a se tu pogonska sila preko pogona Quattro prenaša na vsa štiri kolesa. Pospešek do stotice traja 6,5 sekund, največja hitrost pa 233 km/h. Kasneje bo ponudba razširjena z motorizacijami nad in pod omenjenima dvema izbirama ter dodatkom ročnih menjalnikov.

Kot smo omenili steče prodaja letos jeseni, cene za nemški trg pa se začnejo pri 40.200 za 35 TDI in 46.200 € za 45 TFSI. Cene navzgor seveda skoraj ne bodo omejene, saj bo spisek doplačil tradicionalno dolg, poleg že zgoraj omenjenih elementov pa bo med drugim vseboval še matrične žaromete LED, celo četico vozno-varnostnih pripomočkov, 360-stopinjsko kamero za boljši pregled nad dogajanjem okoli avta med parkiranjem ter platišča različnih velikosti in podob.

Avtomobillizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova paketa opreme za Škodo Fabio
Bo BMW-jeva uvedba naročnine za Apple CarPlay imela posledice tudi pri kupcih Toyote Supra?