Novice

Priporočila za enotno poimenovanje asistenčnih sistemov

Predstavniki organizacij, ki se ukvarjajo z analizami s področja avtomobilske industrije, naj bi si prizadevali za standardizacijo nazivov asistenčnih sistemov.

Po mnenju strokovnjakov šestih organizacij trenutno na tem področju obstaja precej nejasnosti, saj ima večina avtomobilskih proizvajalcev lastno poimenovanje asistenčnih sistemov, ki so na voljo v ponudbi. Različna poimenovanja naj bi med kupce vnašala zmedo, včasih pa naj bi bila tudi zavajujoča.

Zato so strokovnjaki organizacij AAA (American Automobile Association), CR (Car Consumer reports), PAVE (Partners for Automated Vehicle Education), NSC (National Safety Council) ter mednarodnega združenja avtomobilskih inženirjev SAE in podjetja za raziskave in analitiko JD Power skupaj nastopili s pobudo za standardizacijo imen asistenčnih sistemov. Njihova priporočila zajemajo poenotenje imen za skupino najbolj razširjenih in uporabljanih sistemov, kot so prilagodljivi regulator hitrosti, opozorilo za mrtvi kot, sistem za ohranjanje voznega pasu in opozorilo ob menjavi voznega pasu ter sistem kamer za pomoč pri vzvratni vožnji.

Po njihovem mnenju večina avtomobilskih proizvajalcev ponuja sisteme, ki v praksi opravljajo enako funkcijo, vendar so pri posameznih znamkah različno poimenovani. Kot primer navajajo Volkswagnovo paleto voznikovih pomagal, pri katerem iz njihovih poimenovanj (Front Assist, Emergency Assist in Lane Assist) ni mogoče določiti točne funkcionalnosti, kot jo definirajo jasnejše besedne zveze (npr.: automatic emergency braking, lane departure warning,…). Omenili so tudi sistem Tesla Autopilot, ki naj bi z imenom dodatno zavajal uporabnike, saj iz njega lahko hitro sklepamo, da sam sistem omogoča naprednejšo funkcionalnost od nabora osnovnih asistenčnih pomagal, ki jih (vsaj uradno) ponuja.

Predstavniki sodelujočih organizacij pri tem poudarjajo, da od avtomobilskih proizvajalcev ne zahtevajo ukinitve oziroma zamenjave nazivov nabora asistenčnih sistemov v njihovi ponudbi (kot na primer: Toyota Safety Sense ali Honda Sensing), temveč želijo doseči standardizacijo poimenovanja posameznih sistemov, ki so del tega nabora. Ob tem se zavedajo dejstva, da je poimenovanje tovrstnih sistemov pri posameznih znamkah tesno povezano tudi z marketinškim pristopom, zato na tem področju, vsaj do morebitne spremembe zakonodaje, verjetno ne moremo pričakovati večjih premikov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
General Motors se pripravlja za vrnitev na evropski trg
Začasna ukinitev treh enot avtocestne policije