Novice

Asistenčni sistemi prvič na preizkusu Euro NCAP

Organizacija Euro NCAP je pripravila protokol testiranj za preizkus delovanja sistemov pomoči vozniku, ki naj bi olajšali vožnjo in omogočali večjo varnost.

Predstavniki Euro NCAP so v sodelovanju z neprofitnim raziskovalnim centrom Thatcham Research razvili nove testne scenarije, namenjene preizkusom delovanja asistenčnih sistemov, kot sta med drugimi tudi prilagodljivi tempomat in pomočnik za ohranjanje voznega pasu. Preizkusi naj bi pokazali učinkovitost delovanja posameznih sistemov, vendar naj ne bi vplivali na končno oceno Euro NCAP, predvsem zaradi tega, ker tovrstni sistemi v veliki večini niso del serijske opreme.

Ocenjevanja potekajo v treh kategorijah in sicer so preizkuševalci pod drobnogled vzeli:

  • učinkovitost delovanja pod normalnimi pogoji;
  • nadzor nad ravnanjem voznika – ocenjevali so način preverjanja voznikove osredotočenosti, intuitivnost sistemov ter jasnost informacije nad trenutnim delovanjem ali nedelovanjem sistema;
  • delovanje sistemov v primeru sile ali odpovedi – ocenjevali so učinkovitost v primeru voznikove nezmožnosti za vožnjo, odpovedi sistema ter delovanje v primeru morebitnega trka.

V vsaki od treh kategorij so ocenjevalci dodeljevali do sto točk, nato pa so najnižjo oceno iz prvih dveh kategorij prišteli ocenjenemu številu točk kategorije “Delovanje sistemov v primeru sile ali odpovedi”, saj je le-ta po njihovem mnenju najpomembnejša. Končni seštevek so nato pretvorili v ocene (zelo dobro, dobro, ustrezno in osnovno).

Med prvimi desetimi preizkušenimi avtomobili se je najbolje odrezal Mercedes-Benz GLE (174/200 točk), ki po mnenju ocenjevalcev ohranja osredotočenost voznika in nudi jasne informacije o trenutnem delovanju asistenčnih sistemov. Tesno za petami mu sledi BMW-jeva serija 3 (172/200 točk), tretje mesto pa je pripadlo modelu Audi Q8 (162/200 točk) – vsi so dobili oceno “zelo dobro”.

Kljub temu, da so najsodobnejši asistenčni sistemi večinoma vgrajeni v avtomobilih višjega razreda, se je na test uvrstil tudi Renault Clio, ki je kljub oceni “osnovno” dobil pohvale s strani preizkuševalcev, predvsem zaradi dejstva, da so tovrstni sistemi na voljo tudi v tem avtomobilskem segmentu. Nekaj več kritik je bil deležen Teslin Model 3, ki so mu na račun delovanja in izklopa sistema Autopilot ob intervenciji voznika podelili oceno “ustrezno”, vendar naj bi bilo poimenovanje sistema neprimerno, saj naj bi nakazovalo popolno samodejnost. Enake ocene sta bila deležna tudi modela Volvo V60 in S60, kjer so sicer ugotovili brezhibno delovanje asistenčnih sistemov, vendar pa so ti sistemi po njihovem mnenju že nekoliko zastareli in ne nudijo najnovejših funkcionalnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto in video: Euro NCAP.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Suveren nastop novega Audija Q5 Sportback
Volvo zaščitil idejo pomičnega volanskega obroča