Novice

Priprave na premiero električnega športnega terenca Kia EV9

Korejski avtomobilski proizvajalec razkriva nekaj podrobnosti o testih, ki jim je bil podvržen nov električni model EV9.

EV9 bo predstavljal vrh ponudbe električnih modelov znamke in je bil zasnovan z namenom, da preobrazi segment velikih električnih športnih terencev. Prvi vpogled v nove oblikovalske prijeme so pri znamki Kia podali že z lansko predstavitvijo konceptnega EV9, iz katerega izhaja produkcijska različica.

Koncept je zasnovan na osnovi električne globalne modularne platforme E-GMP ter z dolžino 4,930 m in medosno razdaljo 3,100 m maksimalno izkoristi njene zmogljivosti. Najverjetneje bo v podobnih gabaritih tudi produkcijska različica, za razvoj katere so porabili 44 mesecev. Razvoj je potekal v Kiinem globalnem centru za raziskave in razvoj v korejskem Namyangu, kjer so poskrbeli za zviševanje standardov na področjih tehnologije, dosega in zmogljivosti ter vozne dinamike in udobja.

Obsežni preizkusi so potekali na različnih terenih in cestah, med zadnjo fazo testiranj pa so se posvetili predvsem zahtevnemu programu vzpenjanja ob pomoči štirikolesnega pogona, vožnjam na stezi z grobim terenom in preko globoke vode. Vrsto testov so izvedli pri visokih hitrostih, kjer so se osredotočali predvsem na vodljivost, nastavitve za optimalno udobje pa so preizkušali na tlakovcih določenih odsekov belgijskih cest. Podobno kot ostali modeli znamke, je bil tudi novi EV9 izpostavljen strogemu režimu testiranja na poligonih raziskovalno-razvojnega centra in na vrsti zahtevnih lokacij širom sveta.

Uradno razkritje električnega modela Kia EV9 je načrtovano za prvo četrtletje prihodnjega leta, ko naj bi se v električni ponudbi znamke pridružil EV6, ki je med drugim osvojil tudi naziv Evropski avto leta 2022.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BYD v Evropi s tremi električnimi modeli
Koenigseggov edinstven ročno-avtomatski menjalnik