Novice

Kia v Los Angelesu razkrila koncept EV9

Koncept električnega športnega terenca ki se po velikosti uvršča ob bok Kie Telluride, je bil premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Los Angelesu.

Konceptni Kia EV9 naj bi predstavljal predhodnika produkcijske različica večjega električnega športnega terenca, ki ga nameravajo pri korejski znamki predstaviti v prihodnosti. Po besedah vodje oblikovalskega oddelka znamke Kia Karima Habiba razkriti koncept predstavlja še en pomemben korak pri uresničevanju njihovega cilja: postati vodilna znamka na področju trajnostnih rešitev mobilnosti. Trajnostna naravnanost je opazna tudi pri predstavljenem konceptu, kjer so navdih iskali v naravi vodnih elementov, ki jim sledi uporaba recikliranih in naravnih materialov ter izbira barvnih nians, ki skrbijo za umirjenost in dobro počutje.

Glede pogonskih opcij še naprej ostajajo skrivnostni, saj zaenkrat potrjujejo le doseg približno 480 km z enim polnjenjem in možnost hitrega polnjenja z močjo do 350 kW, pri katerem naj bi polnjenje od 10 do 80 odstotkov napolnjenosti trajalo manj kot pol ure.

Zasnovan je na namenski električni platformi E-GMP in v dolžino meri 4,930 m, ob 2,055 m širine in 1,790 m višine pa z medosno razdaljo 3,100 m po pričakovanjih v notranjosti nudi obilo prostora. Videz in zasnova zunanjosti predstavljenega koncepta naj bi bili skladni z novo oblikovalsko filozofijo “Združeni kontrasti”. Robustnost in mišičast videz poudarijo izraziti kolesni loki, ki vidno izstopajo iz forme stranskih linij, celotna zasnova pa izraža mogočnost iz vsakega zornega kota. Nov oblikovalski pristop je še dodatno poudarjen z zasnovo sprednjega dela, ki izraža digitalni značaj prihodnosti, poudarjen z LED osvetlitvijo sprednje maske, ki bo v povezavi s LED žarometi poskrbela za edinstven svetlobni podpis avtomobila. Aerodinamično učinkovitost novega koncepta izboljšujejo potopne strešne letve ter kamere namesto stranskih vzvratnih ogledal, dodatno polnjenje baterije pa naj bi omogočale še sončne celice, za katere pa zaenkrat pri Kii še ne razkrivajo specifikacij.

Notranjost koncepta je zasnovana v futurističnem slogu prvorazrednega salona z različnimi možnostmi namestitve sedežev. Normalna orientacija treh sedežnih vrst je namenjena vožnji, medtem ko bo v mirovanju mogoče v okviru načina “Pause” prednjo in zadnjo vrsto sedežev obrniti drugo k drugi, sedeže srednje vrste pa pretvoriti v priročno mizico. V primeru načina “Enjoy” se vse tri sedežne vrste obrnejo v nasprotno smer, kar omogoča dober pregled nad dogajanjem izven vozila preko odprtine odprtih prtljažnih vrat.

Produkcijska različica električnega športnega terenca, ki bo izhajala iz koncepta Kia EV9 naj bi bila predstavljena v modelnem letu 2024 in bo predstavljala vrh njihove ponudbe tega segmenta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nemško zagonsko podjetje Sono že na borznem parketu
Volkswagen pripravlja podvozje prihodnosti