Novice

Prvi Ford Mustang s polnilnim kablom

Ford je včeraj na posebnem dogodku še uradno razkril Mustang Mach-E, elekričnega križanca za nove čase osebne mobilnosti.

Kljub temu, da se krešejo mnenja o smiselnosti povezave legendarnega Mustanga z baterijsko električnim križancem, gre za relativno skladno oblikovan model z izrazito prednjo zaprto masko, ki jo obkrožajo ozki žarometi v tehniki LED in športno stiliziran prednji odbijač. Prav tako dovolj prepoznaven in športno agresiven je zadek, v katerega se izteka padajoča strešna linija. Slednja na prvi pogled deluje še nižja zaradi kontrastne črne barve strehe in zadnjega spojlerja, črna pa na stebričkih hkrati zakriva stikala in ročico za odpiranje potniških vrat.

Če zunanjost do določene mere prevzema oblikovalske elemente “pravega” Mustanga, pa se zdi, da so si za navdih pri notranjosti vzeli hišni Explorer, za (pre)velik 15,5-palčni sredinski pokončno nameščeni zaslon pa verjetno kar Teslo. Pred voznikom je 10,2-palčni zaslon za digitalni prikaz podatkov merilnikov. Ob izbranih materialih in kvalitetni končni obdelavi naj bi se med opcijskimi dodatki znašli avdio sistem Bang & Olufsen ter panoramsko strešno okno. Mach-E naj bi za še bolj intuitivno komunikacijo z uporabnikom poskrbel preko nove generacije vmesnika Sync 4.

Notranjosti se zdi dovolj prostorna ter zračna, tudi na račun panoramske strehe, ki jo ima vozilo na fotografijah. Dodatni prostor za shranjevanje pod prednjim pokrovom ima 1oo litrov prostornine ter odprtino za možnost odtekanja, ki olajša njegovo čiščenje, prtljažnik zadaj pa 402 litre ob osnovni postavitvi ter 1.420 litrov pri preklopu naslona zadnjih sedežev.

Ob prihodu na trg (konec 2020) bo Mach-E na voljo s standardnim litij-ionskim baterijskim sklopom (75,7 kWh, 288 celic) oziroma alternativno z baterijo z daljšim dosegom (98,8 kWh, 376 celic) ter z zadnjim ali štirikolesnim pogonom (motorji s permanentnim magnetom). Kombinacija z zadnjim pogonom in močnejšo baterijo naj bi uporabniku zagotavljala do 600 km dosega z enim polnjenjem (WLTP).

Za optimalen izkoristek notranjosti ter vozno dinamiko z nizkim težiščem so baterijski sklop namestili pod vozilom med obema osema, njeno vzdržljivost pa so preverjali v širokem temperaturnem razponu. Pred zunanjimi vplivi ga ščiti poseben ovoj, nadgrajen  z ojačitvami za primer trčenja, za njegovo dolgo življenjsko dobo v vseh vremenskih razmerah in nemoteno polnjenje pa naj bi skrbel napreden sistem tekočinskega hlajenja in ogrevanja. Ford za domače polnjenje predlaga namestitev posebne polnilne postaje, ki naj bi podaljšala doseg za 62 km v vsaki uri polnjenja (konfiguracija zadnji  pogon, močnejša baterija), sicer pa s serijskim polnilnim kablom na domači šuko vtičnici navaja okvirno 14 km dodatnega dosega z uro polnjenja. Za polnjenje na poti bo poskrbel dodan kabel za javne polnilnice, pri čemer Ford poudarja, da sistem FordPass omogoča olajšan dostop do mreže več kot  125.000 evropskih polnilnic ter da so člani kozorcija Ionity, kjer se ob najvišji moči 150 kW Mach-E lahko z desetimi minutami polnjenja vozi naslednjih 93 km, baterijo pa od 10 % do 80 % dopolni v sprejemljivih 38 minutah.

Varianta štirikolesnega pogona z močnejšo baterijo bo imela 248 kW (337 KM) nazivne moči ter 565 Nm navora. Pri Fordu sicer niso dodali podatka o zmogljivostih slednje, so se pa zato pohvalili, da bo posebna izvedenka Mach-E GT (prve dobave pomlad 2021) s pospeševanjem iz mirovanja do hitrosti 100 km/h opravila v manj kot petih sekundah, pri čemer naj bi imela 342 kW (465 KM) moči ter 830 Nm navora. Osnovna različica bo na voljo s 190 kW (258 KM) nazivne moči in 414 Nm navora, kar naj bi omogočalo okvirno 450 km električne vožnje z enim polnjenjem.

Evropske cene zaenkrat še niso znane, zato pa imajo v ZDA z vplačilom 500 dolarjev rezervacije že možnost prednaročila svojega primerka po cenah od 43.895 dolarjev dalje (brez upoštevanja subvencij). Električni Mustang Mach-E naj bi Ford sestavljal v mehiškem obratu Cuautitlan.

mach e cene zda

Avtomobilizem.com (Vir: Ford, Autoblog, Carscoops. Foto: Ford.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Markus Duesmann bo na vrhu Audija zamenjal Brama Schota
Daimlerjeve smernice za prihodnost