Novice

Prve reakcije proizvajalcev na nove zaveze EU glede omejitve emisij CO2

Predstavniki nemške avtomobilske industrije so se oglasili takoj po sprejetju kompromisa o omejitvi izpustov ogljikovega dioksida, ki so ga dosegli okoljski ministri držav članic EU.

Okoljski ministri držav članic so v torek na srečanju v Luksemburgu po dolgih pogajanjih le uspeli doseči kompromis v zvezi z omejitvijo izpustov CO2 pri novih avtomobilih. Naj spomnimo, prejšnji teden so se predstavniki Evropskega parlamenta zavzeli za kar 40-odstotno znižanje do leta 2030. Čeprav je kar nekaj držav izrazilo svoje nasprotovanje, so na koncu za enako obdobje potrdili cilj 35-odstotnega znižanja izpustov pri novih avtomobilih in 30-odstotno znižanje pri lahkih tovornih vozilih.

Predstavniki združenja nemške avtomobilske industrije (VDA) so v reakciji na dogodke izrazili zaskrbljenost, saj naj bi po njihovem mnenju omejitve, ki jih nameravajo implementirati, lahko pomenile grožnjo gospodarstvu Nemčije, kjer ima avtomobilska proizvodnja pomemben delež.

Predsednik združenja VDA Bernhard Mattes je poudaril, da so s sprejetjem ukrepov ogrožena delovna mesta in da bo gospodarstvo, ki sloni na tovrstni industriji, lahko precej oslabljeno. Kljub temu, da je kanclerka Angela Merkel kompromis označila kot sprejemljiv, saj izdelovalcem avtomobilov ponuja določeno gotovost, so nemški proizvajalci vozil razočarani nad izidom.

VDA_Bernhard_Mattes
Bernhard Mattes VDA

Z včerajšnjim glasovanjem smo izpustili priložnost, da oblikujemo omejitve izpustov CO2 po letu 2021 v duhu tehnološke in ekonomske realnosti,” je za konec dodal Bernhard Mattes.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, EC. Foto: VDA, Ruben de Rijcke.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Minimalni popravki za Hyundai i40
Bosch v posel izposoje električnih dostavnikov