Novice

Prvi električni avtomobil podjetja Dyson bi lahko bil konkurent Teslinemu Modelu X

Na dan je prišlo nekaj podrobnosti iz patentne dokumentacije podjetja Dyson, vložene pred dobrim letom in pol.

Britansko podjetje Dyson je sicer znano po proizvodnji sesalnikov, dejavno pa je tudi na številnih drugih področjih. Pred približno dvema letoma so razkrili da načrtujejo razvoj in proizvodnjo električnega avtomobila, ki naj bi ga ustanovitelj podjetja James Dyson sicer omenjal že skoraj desetletje poprej. Iz predstavljene patentne dokumentacije naj bi bilo razvidno, da razmišljajo o izdelavi križanca, ki bi po mnenju nekaterih lahko predstavljal neposrednega rivala Teslinemu Modelu X.

Načrti razkrivajo vitko zasnovo športnega terenca s tremi vrstami sedežev in plosko baterijo, vgrajeno v dno vozila. Za zmanjšanje kotalnega upora naj bi imel avtomobil ožja kolesa večjega premera, k manjšemu zračnemu uporu pa naj bi prispevala tudi aerodinamična oblika platišč.

Sir James Dyson, ustanovitelj podjetja, je v elektronskem sporočilu zaposlenim sicer dejal, da patenti ne razkrivajo končnega videza  avtomobila, temveč le nakazujejo smer, v katero se nameravajo podati pri razvoju. Podjetje sicer namerava vložiti okoli 2 milijardi funtov (2,32 milijarde evrov) v razvoj avtomobilističnega oddelka s 500 zaposlenimi, ki naj bi ga vodil bivši šef Infinitija Roland Krueger. V prihodnjem letu načrtujejo odprtje proizvodnega obrata v Singapurju, kjer naj bi, če bo šlo vse po načrtih, s proizvodnjo pričeli v letu 2021. Za Singapur naj bi se odločili zaradi lažje dostopnosti azijskih trgov in Kitajske. Dyson ima sicer v Singapurju že obrat za proizvodnjo električnih motorjev, pred kratkim pa so iz Velike Britanije tja preselili tudi sedež podjetja.

Avtomobilizem.com  (Vir: Motor Authority. Foto: Dyson.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hondin električno gnan mali avtomobil prihaja v serijsko obliko
Piëch Mark Zero rekorder v hitrosti polnjenja