Novice

Piëch Mark Zero rekorder v hitrosti polnjenja

Zahvaljujoč novi tehnologiji, uporabljeni pri izdelavi baterij, naj bi se novi električni športnik Mark Zero napolnil do 80 odstotkov v pičlih petih minutah.

Mark Zero bo očitno športni avtomobil presežkov v več pogledih. Kljub temu, da šele pričenjajo z vstopom v električno ero, so pri podjetju Piëch že pričeli s podiranjem nekaterih mejnikov. Od premiernega nastopa na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi so namreč s polno paro nadaljevali z razvojem in glede na predstavljeno dosegli občuten napredek. Izpopolnjena različica litij-ionskih baterij naj bi se namreč le minimalno segrevala ob ciklih polnjenja in praznjenja, kar naj bi ob učinkovitejši rekuperaciji omogočalo polnjenje z večjimi tokovi ter prinašalo manjšo potrebo po hlajenju. Z izvedbo zračnega hlajenja so uspeli prihraniti okoli 200 kg, tako da naj bi skupna masa avtomobila ostala pod 1.800 kilogrami.

Baterije so razvili v sodelovanju s kitajskim podjetjem Desten, sama zgradba notranjosti celice pa naj bi omogočala učinkovitejši pretok močnejših električnih tokov in posledično manjše segrevanje. Predstavniki podjetja Desten razumljivo niso pripravljeni razkriti več podrobnosti, saj nočejo ogroziti procesa patentiranja. Testiranje in certifikacijo novih baterij je izvedlo podjetje za certificiranje TÜV Süd v sodelovanju z Univerzo v Esslingenu. Učinkovito polnjenje naj bi omogočala rešitev podjetja Tgood, kitajsko-nemške naveze, ki je ena vodilnih na svojem področju in trenutno upravlja preko 210.000 polnilnih postaj v več kot 300 mestih na Kitajskem, prisotni pa so tudi drugje po svetu.

Na hitri polnilni postaji podjetja Tgood naj bi se baterijski paket napolnil do 80 odstotkov kapacitete v štirih minutah in štiridesetih sekundah, kar je časovno že zelo blizu običajnemu obisku bencinske črpalke. Za primerjavo, na običajnih hitrih polnilnih postajah (400V, 350 kW), ki naj bi bile na voljo v roku treh let, naj bi se baterijski paket do enake napolnjenosti napolnil v približno osmih minutah. Kupcem avtomobilov znamke Piëch naj bi omogočili hitro polnjenje tudi v domači garaži, domača polnilna postaja pa naj bi v kombinaciji s sončnimi celicami omogočala tudi modularno shranjevanje električne energije.

Pri podjetju Piëch so tokrat predstavili tudi nekaj novih podrobnosti modela Mark Zero. Avtomobil dolžine 4,432 m in širine 1,991 m z medosno razdaljo 2,620 m naj bi poganjal pogonski sklop z močjo 450 kW (613 KM). Sestavljen naj bi bil iz asinhronskega motorja na sprednji osi in dveh sinhronih motorjev zadaj. Do 100 km/h naj bi iz mirovanja pospešil v 3,3 s in dosegel najvišjo hitrost 250 km/h. Kapaciteta baterijskega paketa zaenkrat še ni znana, Mark Zero pa naj bi imel z enim polnjenjem doseg okoli 500 km.

Serijski model, ki naj bi izhajal iz koncepta Mark Zero, naj bi prišel na trg v roku treh let, pri podjetju Piëch pa poleg že omenjenega dvosedežnega športnika z oznako GT-2 pripravljajo še njegovo štirisedežno različico GT-4 in model športnega terenca z oznako GT-X. Vsi modeli naj bi po zaslugi modularne platforme lahko uporabljali različne vrste pogonskih sklopov.

Avtomobilizem.com (Vir: Piëch. Foto: Piëch.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Piëch Mark Zero rekorder v hitrosti polnjenja"


jack86
4 leta 11 meseci nazaj

Ta čas, ko se bo en tak polnil, se zaradi infrastrukture ne bo moral noben več, ker bo ves tok pogoltnil en priključek… to je dolga zgodba.

Fnatic
4 leta 11 meseci nazaj

mogel*

tha_man
4 leta 11 meseci nazaj

Sliši se zanimivo, če bo res kaj iz tega. Pod 10 minut za 400 km bi bilo povsem ok, tudi za daljše razdalje. Pa še doma lahko polniš, torej bi bili postanki na “pumpah” itak redkejši kot z ICE.

 
Prvi električni avtomobil podjetja Dyson bi lahko bil konkurent Teslinemu Modelu X
Deset tisoč rezervacij Volkswagen ID.3 v prvih 24 urah