Novice

Prvi vpogled v notranjost novega Audija Q4 e-tron

Novi električni križanec naj bi bil naslednji korak v smeri električne prihodnosti nemške znamke in naj bi kupcem že kmalu ponujal najsodobnejšo tehnologijo.

Pri Audiju so se kljub skrivnostnosti v zvezi s prihajajočim električnim modelom Audi Q4 e-tron odločili, da razkrijejo notranjost novega križanca ter podali vpogled v tehnologijo, ki bo na voljo. Audi Q4 e-tron je zasnovan na koncernski platformi MEB, pri Audiju pa so dodobra izkoristili njene prednosti, zato bo novi križanec v notranjosti ponujal prostornost, ki bi jo lahko pripisali kakšnemu modelu razreda višje. Novi Audi Q4 e-tron ob dolžini 4.590 mm, širini 1.865 mm ter medosni razdalji 2.760 mm poleg obilja prostora potnikom nudi tudi 520 litrov prtljažnika, ki ga je ob zloženih zadnjih sedežih moč povečati do 1.490 litrov. Dobro počutje bo zagotavljala uporaba naravi prijaznih recikliranih materialov v notranjosti, v okviru opremske različice S pa bo ena od možnih izbir tudi kombinacija usnja in umetnega usnja ali finejšega usnja napa. Za bolj športen vtis bo možna zamenjava osnovnih, električno nastavljivih in ogrevanih sedežev s športnimi z integriranim naslonjalom za roke, še več varnosti pa bo zagotavljala sredinska zračna blazina, ki naj bi v primeru trka preprečevala neposreden stik med voznikom in sovoznikom.

Notranjost je zasnovana v športno uporabnem duhu s poudarkom na digitalizaciji. Na osrednjem delu dvonivojske armaturne plošče je nameščen 10,1-palčni zaslon multimedijsko-informacijskega sistema MMI z možnostjo glasovnega upravljanja ter digitalnim radijskim sprejemnikom, ob koncu letošnjega leta pa naj bi bilo možno izbrati tudi večji, 11,6-palčni zaslon na dotik. Preko osrednjega sistema bo, poleg upravljanja multimedije, možno spreminjati tudi vrsto drugih nastavitev. Za podajanje informacij vozniku bo poskrbela digitalna instrumentna plošča diagonale 10,25 palcev, ki jo bo moč upravljati preko tipk na volanu, nadgradnja na virtualni kokpit s tremi možnostmi prikaza (classic, sport in e-tron) pa naj bi dodala še prikaz navigacije in funkcij multimedijsko-informacijskega sistema.

Za varen prikaz pomembnih informacij bo poskrbel na novo razvit prikazovalnik na vetrobranskem steklu, ki dodaja nove dimenzije sistemu projekcije. S pomočjo obogatene resničnosti in plavajočega prikaza navidezno kaže informacije navigacijskega sistema in določenih asistenčnih sistemov približno deset metrov pred voznikovimi očmi. V nekaterih primerih je prikazana vsebina na še navidezno večji razdalji, medtem ko so osnovne informacije o hitrosti, delovanju asistenčnih sistemov ter osnovni navigacijski simboli prikazani na spodnjem delu na navidezni oddaljenosti treh metrov. Celotna perspektiva prikaza pred voznikovimi očmi posledično deluje kot prikazovalnik diagonale 70-ih palcev.

Tehnološke in oblikovne nadgradnje je bil deležen tudi v usnje oblečen volan s kontrolniki na dotik, prepoznavo gest ter odzivom z vibracijami, ki bo na voljo v različnih izvedenkah ter bo ob izbiri najvišjega nivoja opreme s pomočjo obvolanskih ročk omogočal uravnavanje rekuperacije.

Premierna predstavitev novega Audijevega električnega križanca je načrtovana za prihodnji mesec.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Audi.  Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Čez štiri leta prihajajo tudi električno gnani Aston Martini
Posodobljeni Volvo XC60, S90 in V90 z naprednejšim infozabavnim sistemom