Novice

V Rusiji raste popularnost kitajskih znamk

Po odhodu večine zahodnih znamk iz Rusije zaradi vojnega konflikta v Ukrajini, se pri ruskih kupcih s svojo ponudbo vse bolj uveljavljajo kitajski avtomobilski proizvajalci.

V ruskih prodajnih salonih po uvedbi sankcij proti Rusiji in umiku večine večjih avtomobilskih proizvajalcev z ruskega trga raste ponudba vozil kitajskega porekla. Znamke kot so Geely, Haval in Chery naj bi letos dosegale že skoraj 40-odstotni tržni delež, kar je občuten porast v primerjavi s pričetkom leta 2022, ko so imele kitajske znamke manj kot 10-odstotni delež prodaje na ruskem trgu. Po drugi strani se je tržni delež evropskih, kitajskih in japonskih znamk zmanjšal s 70 odstotkov na 22,6 odstotka.

Kljub vse večji priljubljenosti kitajskih znamk pa si bodo morali kitajski proizvajalci še naprej prizadevati z dvig ugleda njihovih proizvodov, saj dobršen delež prebivalcev Rusije še naprej kitajske avtomobile sprejema z veliko mero skepse ter ostajajo mnenja, da obstaja velika razlika v kvaliteti med modeli kitajskih in zahodnih znamk.

V Rusiji sicer še vedno, verjetno tudi zaradi večje cenovne dostopnosti, na vrhu prodajnih lestvic ostajajo modeli domače proizvodnje – predvsem znamke Lada, ki jo izdelujejo pod okriljem podjetja Avtovaz, do nedavno delno v lasti francoskega Renaulta. Ponovno so obudili tudi znamko Moskvič, pod katero so naprodaj modeli, ki so nastali v sodelovanju s kitajskim podjetjem JAC. Po mnenju nekaterih težavo predstavljajo tudi visoke cene, saj njihov Moskvič 3 stane približno 2 milijona rubljev (24,200 evrov), medtem ko je za najbolje prodajan model Lada Granta potrebno odšteti le približno tretjino tega zneska (680.000 rubljev).

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Geely.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
V občini Kočevje se zaključuje projekt ToyotaGo
Že letos nova generacija Volkswagnovega potovalnega bivalnika California