Novice

Razkritje Audijevega koncepta Urban Sphere

Audi je predstavil koncept prestižnega električnega enoprostornega vozila, ki so ga zasnovali z mislijo na kitajske kupce.

Audi Urban Sphere se kot tretji izmed lani najavljenih konceptov pridružuje konceptoma Grand Sphere in Sky Sphere ter predstavlja eno od njihovih vizij večjega električnega enoprostornega vozila. Zasnovali so ga z mislijo na kitajski trg in tamkajšnje razmere, a ob tem poudarjajo, da bo seveda avtomobil primeren tudi za ostale trge.

Zunanjost koncepta izraža gensko pripadnost znamki Audi ter ob uporabi sodobnih oblikovalskih smernic vključuje njihove tradicionalne elemente in oblikovne lastnosti, dinamiko s pridihom športnosti pa poudarjajo velika 24-palčna platišča. Audi Urban Sphere z dolžino 5,51 m postaja najdaljši predstavnik družine novih konceptov in bo ob širini 2,01 m, višini 1,78 m in medosni razdalji 3,40 m ponujal možnost udobnega prevoza s prestižno noto.

Notranjost predstavljenega koncepta je zasnovana v duhu prestiža in bo vozniku in potnikom na štirih posameznih sedežih postregla z vrhunskim udobjem. Po besedah predstavnikov znamke naj bi koncept ponujal možnost namestitve do šestih sedežev, v primeru samodejne vožnje pa bo imel voznik možnost umakniti volan in zasukati sedež proti sopotnikom zadaj. Prikazu vsebin so namenili velik transparenten zaslon s tehnologijo OLED, ki se razteza od strehe do zadnjih sedežev in ga bo moč uporabiti za ogled filmov, brskanje po spletu ali pa za udeležbo na video konferencah. Audijevi inženirji so tudi konceptu Urban Sphere namenili tehnologijo, ki že omogoča avtonomno vožnjo četrte stopnje po lestvici SAE, kar že pomeni samodejno vožnjo na določenih odsekih brez potrebe po nadzoru voznika.

Zgrajen je na električni platformi PPE, ki so jo zasnovali v okviru Skupine Volkswagen in naj bi ob 800-voltni arhitekturi omogočala namestitev baterij s kapaciteto do 120 kWh. Polniti naj bi jih bilo mogoče z močjo do 270 kW (DC), med 5 in 80 odstotkov napolnjenosti pa naj bi jih bilo moč napolniti v manj kot petindvajsetih minutah. Za novih 300 km dosega naj bi zadostovalo že 10 minut polnjenja na hitri polnilnici z enosmernim tokom.

Za pogon vseh štirih koles naj bi skrbel električni pogonski sklop z dvema električnima motorjema in sistemsko močjo 295 kW ob 690 Nm navora, z enim polnjenjem pa naj bi bilo možno prevoziti do 750 km. Za še večjo učinkovitost naj bi pri Audiju poskrbeli z novo zasnovo vsekolesnega pogona, ki naj bi omogočala odklop sprednjega motorja v primeru manjših obremenitev.

Pri Audiju zaenkrat še ne razkrivajo, če lahko že kmalu pričakujemo produkcijsko različico.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Motor Authority. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renaultov koncept s pogonskim sklopom na vodik bo predstavljen v maju
Mercedes-Benz EQS SUV za še več električnega prestiža