Novice

Audijeva prihodnost tukaj in zdaj

S predstavitvijo koncepta Sky Sphere nemški avtomobilski proizvajalec razkriva svojo vizijo modelov prihodnosti.

Razkritje prvega izmed treh najavljenih konceptov nemške znamke je potekalo pod okriljem njihovega oblikovalskega studia v kalifornijskem Malibuju, kjer so poskrbeli za njegovo zasnovo. Sky Sphere predstavlja vpogled v prihodnost njihovih modelov in na novo definira prestiž v vožnji, ki bo lahko tudi samodejna.

Edinstvena zasnova koncepta po vzoru dvoživke z izvlekom sprednjega dela omogoča transformacijo iz električnega športnika v salon na štirih kolesih, namenjen udobni vožnji, brez potrebe po posredovanju voznika. Ob preklopu iz forme športnega dvosedežnika v prestižni avtonomni avtomobil se medosna razdalja poveča za 25 cm – iz prvotnih 4,94 m na razkošnih 5,19 m – za centimeter pa se spremeni še oddaljenost vozila od tal, kar ob večjem udobju omogoča še več vozne dinamike. Preklop med načinoma Sport in GT poteka s preprostim pritiskom na gumb, športni način omogoča vozniku popoln nadzor nad avtomobilom, ki ob pomoči krmiljenja zadnjih koles kljub velikosti ohranja dinamiko in agilnost, primerno športnemu načinu vožnje. Ob izbiri načina “Grand Touring” se ob povečanju skupne dolžine na 5,19 m volan in pedala umaknejo in diskretno skrijejo, že tako prestižna notranjost pa nudi še več prostora in udobja ob avtonomnem potovanju proti izbrani destinaciji.

Zunanjost koncepta Sky Sphere je zasnovana po navdihu klasike Horsch 853A iz tridesetih let prejšnjega stoletja s proporci, ki poudarjajo dolžino sprednjega dela. Sprednji del s kratkim previsom je prepoznaven po maski sodobne zasnove, kot jo poznamo pri trenutno aktualnih modelih znamke in ima svojevrsten svetlobni podpis. Oblika zadnjega dela, ki so ga razvili v vetrovniku, združuje formo športnega avtomobila s sodobnimi linijami modelov “shooting brake”, z velikimi steklenimi površinami in svetlečimi elementi v tehniki LED preko celotnega vertikalnega dela. Športnost in dinamiko poudarjajo še široko zaobljeni kolesni loki in 23-palčna kolesa.

Prostorna notranjost je zasnovana po navdihu sloga Art Deco in ob uporabi okolju prijaznih materialov poudarja prestiž. V odvisnosti od izbire načina vožnje ponuja možnost športne vožnje v ergonomsko zasnovanem voznikovem kokpitu ali pa ob pomoči zračnega vzmetenja omogoča udobno in sproščujočo vožnjo s pogledom v nebo, ki jo nadzira sistem avtonomne vožnje četrte stopnje. Za prijetnejšo izkušnjo vožnje v načinu GT poskrbi 55-palčni zaslon na dotik, ki se ob umiku volana razprostira praktično preko celotne armaturne plošče v širini 141,5 cm in višini 18 cm. Multimedijsko-informacijski sistem omogoča prikaz različnih vsebin in omogoča veliko možnosti povezovanja, za vrhunsko zvočno izkušnjo pa poskrbi kvaliteten sistem zvočnikov.

Pogonski sklop sestavlja na zadnji osi nameščen elekrični motor z močjo 465 kW in 750 Nm navora, ki se prenašata na vsa štiri kolesa. Masa koncepta znaša približno 1.800 kg in je razporejena v razmerju 60:40 v prid zadnjega dela. Avtomobil naj bi iz mirovanja do 100 km/h pospešil v kratkih štirih sekundah, informacij o končni hitrosti pa zaenkrat ne razkrivajo, prav tako kot ni znana natančna kapaciteta baterij. Te so za doseganje idealnega težišča nameščene pod osrednjo konzolo in v zadnjem delu, njihova kapaciteta pa naj bi presegala 80 kWh in omogočala preko 500 km dosega z enim polnjenjem, merjeno po normativih WLTP za način vožnje GT.

Premiera koncepta Audi Sky Sphere bo 13. avgusta v okviru tedna avtomobilizma v kalifornijskem Montereyu, kjer naj bi ga predstavili na poteh med golf igrišči Pebble Beacha. Še letos, na septembrskem dogodku IAA Mobility v Munchnu, naj bi Audi predstavil tudi koncept prestižne limuzine Grand Sphere, za prihodnje leto pa pripravljajo še razkritje koncepta Urban Sphere.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi. Foto in video: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lamborghini kmalu z reinkarnacijo ikoničnega modela Countach
BlackBerry Ivy za mobilno plačevanje iz avtomobilov