Novice

Audi s pilotnim projektom hitrih polnilnih postaj

Pri nemškem proizvajalcu premijskih vozil načrtujejo koncept polnilnih postaj, na katerih bi bilo možno termin polnjenja naročiti in rezervirati vnaprej, za čas polnjenja pa bi bil uporabnikom na voljo salon.

Audi v okviru transformacije znamke v ponudnika trajnostnih rešitev mobilnosti v premijskem razredu preizkuša različne pristope, ki bi uporabnikom njihovih električnih vozil olajšali vsakdanjik. Do leta 2025 naj bi v svojem portfelju predstavil več kot dvajset popolnoma električnih modelov, obenem pa želijo kupcem njihovih električnih vozil tudi po nakupu ponuditi premijsko izkušnjo.

Hitre polnilne postaje, ki bi jih bilo možno rezervirati vnaprej, bi omogočile uporabo električnih avtomobilov tudi tistim uporabnikom, ki nimajo možnosti polnjenja v domačem okolju. Predstavljeni pilotni projekt polnilne postaje sestavlja šest modularnih polnilnih enot, ki za polnjenje uporabljajo energijo iz električne shrambe s skupno kapaciteto 2,45 MWh; sestavljajo jo litij-ionski paketi baterij, ki niso več primerni za uporabo v vozilih. Na ta način so odsluženi baterijski paketi ponovno uporabljeni, zaradi same zasnove polnilnih mest pa ni potrebe po kompleksni in dragi tehnologiji visokonapetostnih vodov in transformatorskih postaj.  Polnilna mesta naj bi ob 400-voltni arhitekturi omogočala polnjenje z močjo do 300 kW. Za polnjenje baterije električnega Audija e-tron GT od 5 do 80 odstotkov kapacitete bi porabili le 23 minut, za 100 km nadaljnje vožnje pa naj bi zadostovalo približno 5 minut polnjenja, saj Audi e-tron GT v idealnih razmerah omogoča polnjenje z močjo do 270 kW.

Poleg premijske storitve polnjenja želijo pri Audiju uporabnikom njihovih električnih vozil ponuditi tudi prestižno opremljen salon, v katerem se bodo lahko spočili in počakali na konec polnjenja ob raznovrstni ponudbi prigrizkov in pijač. Zaradi trajnostne zasnove polnilnih postaj ne bo potrebe po izgradnji zmogljivejše električne infrastrukture, saj naj bi polnjenje shrambe električne energije preko 11 kW omrežnega priključka v vsaki polnilni enoti potekalo v nočnem času, podnevi pa naj bi določen del energije prispevale tudi sončne celice.

Pri Audiju so trenutno v fazi izbire lokacije in dogovorov s potencialnimi partnerji, prve tovrstne polnilne postaje pa naj bi s testnim delovanjem pričele že konec letošnjega poletja. V pilotni fazi naj bi polnjenje na prostih polnilnih mestih in uporabo salona omogočili tudi uporabnikom električnih avtomobilov ostalih znamk.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Audi s pilotnim projektom hitrih polnilnih postaj"


Zodd
2 leta 10 meseci nazaj

čez 10 let po 20 letih pacanja, ko se bo po Sloveniji zaključil projekt kanalizacijo v vsako vasico, kjer so in bodo izginili težki miljoni evropskega in našega denarja… da se vozimo po pogrezajočih kanalizacijskih jaških, uničujemo vozila in živce, ter ogromno ljudi ne more normalno spati zaradi ropota pokrovov, bodo “gradbeniki” Slovenijo spet prekopali v imenu elektrike 🙂 pri nas lahko koplje, zapira, usmerja promet vsak, ki ima OŠ, lopato ter samokolnico… zato dela trajajo neznosno dolgo, izvedena so zelo slabo 🙂 mi narod smo pa tiho 🙂

 
V prodaji Hyundai Tucson N-Line in priključni hibrid
Še ena posebna izdaja Forda Ranger Raptor