Novice

Renault in Geely skupaj v projekt hibridnih vozil

Francoski avtomobilski proizvajalec naj bi združil moči s kitajsko korporacijo Geely Holding Group na področju proizvodnje hibridnih vozil na Kitajskem.

S podpisom krovnega dogovora naj bi ustanovili skupno podjetje, v okviru katerega naj bi potekala proizvodnja in prodaja hibridnih vozil pod znamko Renault. Uporaba hibridne kombinacije motorjev z notranjim zgorevanjem in električnega motorja naj bi zaradi nižje porabe tovrstnih pogonskih sklopov obema podjetjema omogočila lažje doseganje skladnosti z vse strožjimi okoljskimi zahtevami v globalnem merilu. Francoska znamka naj bi poskrbela predvsem za marketing in prodajo, medtem ko bi podjetje Geely prispevalo tehnologijo, upravljanje dobavne verige ter proizvodne zmogljivosti.

Poslovanje novega skupnega podjetja naj bi bilo vodeno po vzoru že obstoječega sodelovanja med podjetji Daimler in Geely, ki so ga osnovali pred dvema letoma z namenom vzpostavitve kitajske proizvodnje modelov znamke Smart ter njihovo prodajo s pomočjo Daimlerjeve prodajne mreže. Kljub podobnemu modelu delovanja naj bi obe skupni podjetji delovali povsem ločeno, v okviru sodelovanja med podjetji Geely in Renault pa za prihodnost načrtujejo še morebiten razvoj in proizvodnjo baterijskih električnih modelov.

V okviru skupnega podjetja naj bi se sprva orientirali predvsem na kitajski trg, pogovori pa naj bi tekli tudi v zvezi z morebitnim sodelovanjem pri prodaji hibridnih vozil znamke Lynk & Co znotraj Južne Koreje. V primeru uspešnega zagona na trgih Kitajske in Južne Koreje naj bi kasneje pričeli še s širitvijo prodaje na ostale azijske trge.

Renault je sicer podobno kot Nissan na Kitajskem že sodeloval s podjetjem Dongfeng, vendar so pri Renaultu sodelovanje lani prekinili in prodali svoj delež skupnega podjetja. Predstavniki podjetja Nissan, ki z Renaultom tvori globalno alianso, naj zaenkrat še ne bi bili seznanjeni z novimi namerami Renaulta, po drugi strani pa lahko v luči vsesplošnega združevanja moči v avtomobilski industriji od novega sodelovanja sestrskega podjetja najverjetneje tudi oni pričakujejo koristi.

Več podrobnosti dogovora zaenkrat še ne razkrivajo, prav tako tudi še ni jasno, v katerih proizvodnih obratih naj bi potekala razvoj in proizvodnja v okviru novonastalega podjetja.

Avtomobilizem.com (Vir: Renault, Autoblog. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Stellantis predstavil načrte za prihodnost
Lamborghini kmalu z reinkarnacijo ikoničnega modela Countach