Novice

Stellantis predstavil načrte za prihodnost

Ob uradnem razkritju rezultatov poslovanja v prvi polovici letošnjega leta so pri Stellantisu predstavili še načrte za prihodnost.

V skupini Stellantis, ki pod svojim okriljem združuje štirinajst znamk, nameravajo v prihodnjih dveh letih predstaviti 21 novih električnih ali priključno-hibridnih modelov. Novosti lahko pričakujemo pri devetih znamkah njihovega portfelja, kjer naj bi predstavili 20 novih različnih modelov, enega pa lahko pričakujemo v dveh različicah – kot priključni hibrid in kot baterijsko gnan električni avtomobil.

Pri znamki Alfa Romeo načrtujejo popolno elektrifikacijo do leta 2027, ko naj bi se iztekel življenjski cikel modelov Giulia in Stelvio, že prihodnje leto pa naj bi predstavili priključno-hibridni model, ki naj bi temeljil na produkcijski različici križanca Tonale. Na enaki osnovi nastaja tudi križanec znamke Dodge, ki naj bi ponovno oživil ime Hornet in naj bi ga prav tako proizvajali v obratu Pomigliano D’Arco. Po nepotrjenih govoricah naj bi bil v igri še model manjšega križanca, razvit na PSA-jevi platformi eCMP in poimenovan Brennero.

Znamka Jeep naj bi še letos predstavila model Grand Cherokee v priključno-hibridni različici, za leto 2023 pa načrtujejo lansiranje njihovega prvega baterijsko gnanega električnega križanca segmenta B, ki bi lahko predstavljal električno verzijo aktualnega modela Wrangler.

Tri nove popolnoma električne modele do leta 2023 napovedujejo tudi pri francoski znamki Citroën, kjer naj bi prihodnje leto predstavili še nove različice modelov s tehnologijo priključnega hibrida. Dobili naj bi jo novi C5, prenovljeni C5 Aircross in nova generacija modela C3, ki naj bi bila na voljo tudi v popolnoma električni različici. Znamka DS naj bi še letos uvedla nov priključni hibrid, po letu 2024 pa naj bi bila njihova celotna paleta popolnoma električna. Podobne načrte imajo tudi pri znamki Peugeot, kjer bodo letos predstavili nova modela z električnim in priključno-hibridnim pogonom, prihodnje leto so rezervirali za predstavitev novega priključno-hibridnega modela, leta 2023 pa naj bi ob novem priključnem hibridu predstavili še baterijsko gnani električni avtomobil.

Glede na to, da so pri Oplu (oziroma Vauxhalu) do leta 2028 najavili elektrifikacijo njihove celotne flote, lahko, po napovedanem električnem modelu za letos in dveh priključnih hibridih za prihodnje leto, kmalu pričakujemo nadaljnjo širitev elektrificirane palete njihovih vozil. Že prihodnje leto naj bi ob modelih s tehnologijo blagege hibrida Maserati predstavil tudi električno različico modela Gran Turismo, leto zatem pa naj bi mu sledila še električna različica križanca Grecale ali superšportnika MC20.

Nobenih električnih novosti na področju osebnih vozil vsaj do leta 2024 ne napovedujejo pri italijanski znamki Fiat, kjer zaenkrat kot del njihove električne ponudbe ostaja le model 500, ki ga v roku prihodnjih nekaj let še ne bomo videli v zmogljivejši različici znamke Abarth. Pod okriljem znamke lahkih gospodarskih vozil Fiat Professional za prihodnje leto napovedujejo prihod dveh baterijskih električnih komercialnih vozil, od katerih bi lahko eden bil električna različica nove generacije modela Doblo. Nič novega s področja elektrifikacije v roku prihodnjih dveh let ne napovedujejo tudi pri znamkah Lancia in Chrysler, kjer upe polagajo na pred kratkim predstavljeni koncept električnega križanca, medtem ko naj bi pri Lancii še naprej tržili le model Y, ki naj bi ga leta 2024 nasledila nova generacija v električni izvedbi. Leta 2026 naj bi Lancia predstavila še model kompaktnega električnega križanca, leto zatem pa najverjetneje še električno kombilimuzino.

Podoben potek dogodkov lahko pričakujemo tudi pri ameriški znamki RAM, kjer naj bi šele po letu 2023 začeli s predstavitvijo novih modelov. Takrat naj bi med drugim sledile tudi električne različice poltovornjaka RAM 1500, ki naj bi ga v eni od opcij predstavili tudi kot poltovornjak z zelo velikim dosegom, načrtujejo pa še predstavitev električnega poltovornjaka v kompaktnem razredu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Stellantis. Foto: Stellantis.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Xiaomi z novimi koraki na avtomobilskem področju
Renault in Geely skupaj v projekt hibridnih vozil