Novice

S pomočjo Microsofta do vozniškega dovoljenja

Aplikacija, ki so jo razvili pri indijskem oddelku podjetja Microsoft, naj bi s pomočjo kamer in tipal na mobilnih telefonih omogočila samodejni in nepristranski nadzor kandidatov za opravljanje vozniškega izpita.

Zamisel treh Microsoftovih razvijalcev je, da bi z relativno majhnimi vložki omogočili pridobivanje vozniškega dovoljenja tudi na področjih, kjer fizična prisotnost inštruktorjev vožnje ni samoumevna.

Sistem, ki ga razvijajo v sklopu projekta HAMS (Harnessing AutoMobiles for Safety), naj bi z uporabo kamer in tipal, prisotnih tudi v najcenejših različicah pametnih mobilnih telefonov, nadzoroval voznika in njegov način vožnje glede na trenutne vozne razmere. Pametni telefon naj bi bil nameščen na sredini vetrobranskega stekla, z zaslonom obrnjenim v notranjost vozila, tako da naj bi glavna kamera spremljala dogajanje na cesti spredaj, zaslonska kamera pa naj bi spremljala voznika ter njegove reakcije in ravnanje (npr. pravilno uporabo vzvratnih ogledal). Preko različnih tipal (žiroskop, senzor pospeška), vgrajenih v telefonu, ter sprejemnika GPS naj bi aplikacija pridobivala informacije v zvezi z gibanjem vozila ter po obdelavi podatkov na podlagi umetne inteligence (AI) podala priporočila za varnejšo vožnjo. V primeru morebitnih dvomov naj bi bil vedno na voljo ogled posnetka.

Razvijalci projekta HAMS so pri razvoju sodelovali z inštitutom IDTR (Driving and Traffic Research), ki se ukvarja z raziskavami vožnje in prometa, ter z avtomobilskim proizvajalcem Maruti-Suzuki s ciljem zagona pilotskega programa za učenje vožnje. Osnovna zamisel je, da bi bilo možno nadzorovati napredek pri učenju vožnje ter sposobnost kandidata za samostojno vožnjo brez fizične prisotnosti inštruktorja v avtomobilu. Prvi rezultati, ko naj bi od petdesetih kandidatov približno polovica opravila preizkus, so spodbudni, saj naj bi bil cilj uporabe aplikacije podelitev dovoljenja za vožnjo le tistim kandidatom, ki so ustrezno pripravljeni. Preizkušanje Microsoftove aplikacije trenutno poteka s pomočjo prometnega urada (RTO – Regional Transport Ofice) v indijskem mestu Dehradun na severu Indije, če se bo rešitev izkazala za učinkovito, pa naj bi jo pričeli uporabljati tudi drugod po svetu.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Microsoft. Foto in video: Microsoft.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiskerjev električni križanec bo Ocean
FCA pokopal upanje o prihodu Alfe Romeo GTV in 8C