Novice

Samovozeči avtomobili koristni v času pandemije

Uporabljajo jih za različne prevoze v sklopu bolnišničnih kompleksov ter s tem zmanjšujejo obremenitev medicinskega osebja.

Kljub temu, da avtonomne tehnologije v avtomobilih še niso povsem zrele za uporabo v vsakdanjem prometu, pa so se že izkazale koristne v času pandemije koronavirusa, saj so na več lokacijah v pomoč pri transportu medicinske opreme ali osebja.

Samodejna vozila uporabljajo pod nadzorom podjetja Neolix v kitajskem mestu Vuhan, enem od prvih žarišč koronavirusa, za dostavo medicinske opreme in sredstev za dezinfekcijo po mestnih ulicah.

V ZDA tovrstna tehnologija zmanjšuje obremenitev medicinskega osebja na območju klinike Mayo v mestu Jacksonville na Floridi, kjer trenutno uporabljajo avtonomna vozila za prevoz medicinske opreme in testov za koronavirus med bolnišnico in bližnjo lokacijo, kjer opravljajo testiranja morebitnih obolelih tudi direktno v avtomobilih. V uporabi imajo štiri avtonomna vozila, ki prihajajo iz francoskega podjetja Navya in delujejo pod nadzorom lokalnega operaterja Beep. Avtonomna vozila vozijo po vnaprej določenih koridorjih, na katerih ne prihajajo v stik s pešci in drugimi vozili, zaradi zagotavljanja varnosti pa so ves čas pod daljinskim nadzorom.

Po besedah Kenta Thielena, izvršnega direktorja klinike Mayo, jim uporaba avtonomnih tehnologij na osnovi umetne inteligence omogoča zaščito osebja pred okužbo in jim obenem prihrani mnogo časa, ki ga lahko namenijo zdravljenju obolelih.

Uporaba avtonomnih tehnologij se v ZDA počasi prebija tudi v prometni vsakdanjik, saj je v tem mesecu še eno podjetje dobilo dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil na kalifornijskih cestah. Podjetje Nuro, ki je razvilo manjše samodejno vozilo namenjeno dostavi, se bo sedaj lahko pridružilo Waymu, ki že nekaj časa preizkuša svoje samovozeče avtomobile brez prisotnosti voznika.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto in video: Navya, Neolix, Nuro.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Samovozeči avtomobili koristni v času pandemije"


Ivan36
4 leta 15 dni nazaj

He še niti 1 ga drona nisem srečal v zraku??? A niso še uporabni za tovor? Samo za afne guncat pa milijon x iste fotovideo gledamo! To je bilo vse samo dejgnar pa ti bo toin uno dostavil,drugo je sam megla!!!

xxl
4 leta 15 dni nazaj

Samovozeči ne samo brez voznika, tudi rez potnikov, za dostavo in nič drugega.

 
Svetovni avto leta 2020 je Kia Telluride
Osveženi Lexusov LC z manj kilogrami na tehtnici