Novice

Škoda Fabia z več prostora in sodobnih tehnologij

Pri Škodi so predstavili dolgo pričakovano Fabio, ki naj bi bolj kot katerikoli drug model proizvajalca utelešala ključne vrednote znamke.

Po številnih napovedih je četrta generacija Fabie dokončno razkrita. O modelu, ki se je po 22 letih od začetka prodaje preselil na koncernsko modularno platformo MQB-A0, smo v preteklih mesecih izvedeli precej, zdaj pa je vidna tudi njena dokončna podoba ter znane tehnične lastnosti.

Videz zunanjosti nove Fabie ni revolucionaren, saj se ne odmika bistveno od predhodnice, določene oblikovne poteze pa je prevzela od novejših znamkinih modelov. V smislu optimiziranja njenih lastnosti so se posebej posvetili aerodinamiki ter jo s količnikom zračnega upora 0,28 uspeli postaviti v vrh razreda. Hkrati pa naj bi tovrstne prilagoditve elementov zunanjosti ter uporaba metod aero-akustične simulacije prinesle več zvočnega udobja za potnike.

Petvratna Fabia je s 4.108 mm skupne dolžine daljša od predhodnice za 111 mm, v širino meri 1.780 mm (+48 mm) ter je visoka 1.459 mm. Medosna razdalja 2.564 mm prinaša dodatnih 94 mm dolžine, kar pomeni več prostora za potnike in prevoz predmetov. S 380 litri prostornine prtljažnika v osnovni postavitvi prekaša predhodnico za kar 50 litrov, z zlaganjem naslonov sedežev pa se prostor dodatno poveča do 1.190 litrov.

Ob predstavitvi je za Fabio na voljo devet karoserijskih barv, med katerimi je na prvih fotografijah izpostavljena oranžna Phoenix. Možna bo tudi kombinacija s kontrastno barvo strehe in ogledal v grafitno sivi ali črni barv. Dimenzije platišč se pričenjajo pri 14 palcih ter segajo, glede na paket opreme, do 18 palcev.

Za barvno popestritev potniške kabine so pri Škodi poskrbeli s kombinacijo sivega oblazinjenja in kontrastnih oranžnih šivov ter bele ali rdeče ambientalne osvetlitve. V notranjosti bo sicer Fabia, podobno kot Polo, bistveno bolj digitalizirana. Serijsko so ji namenili 6,8-palčni sredinski zaslon na dotik, medtem ko meri najboljša različica 9,2 palca. Pred voznikom bo opcijsko lahko nameščen 10,25-palčni digitalni kokpit, ki bo imel več prednastavljenih prikazov (Classic, Modern, Reduced in Extended). V smislu sodobnih vozniških pomagal bo imela po novem tudi Fabia lahko na voljo znani koncernski sistem Travel Assist z elementi samodejne vožnje, med drugim pa bodo v ponudbi tudi številni drugi asistenčni sistemi, vključno s praktičnim samodejnim parkiranjem. Pri znamki pa niso pozabili niti na svoje pametne pripomočke, ki jih kupci že dobro poznajo.

Nova platforma v model prinaša serijo modernih pogonskih rešitev družine Evo, pri čemer bo v središču ponudbe litrski agregat. Atmosferski litrski trivaljnik MPI bo na voljo v dveh različicah moči (48 kW/65 KM in 59 kW/80 KM), litrski agregati TSI pa s 75 kW/90 KM oziroma 81 kW/110 KM moči. Z izjemo najmočnejše različice, ki bo na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim menjalnikom DSG, bodo motorji sparjeni z ročnim 5-stopenjskim menjalnikom. Vrh ponudbe bo predstavljal 1,5-litrski TSI s tehnologijo izklopa valjev in 110kW/150 KM moči, na voljo bo v kombinaciji s 7-stopenjskim menjalnikom DSG.

Modelno družino naj bi kasneje razširili športna različica Monte Carlo, zaenkrat pa še ni novic o Fabii karavan. Čeprav še niso znane konkretne cene, naj bi Fabio na številnih evropskih trgih ponudili že za manj kot 14 tisoč evrov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Škoda Fabia z več prostora in sodobnih tehnologij"


2 leta 11 meseci nazaj

Zgleda kot KIA spredaj

limas
2 leta 11 meseci nazaj

Avto je na platformi VW pola. Gre za nekoliko razvlečen B segment, ki se trži kot C segment. Ampak to je že znana strategija folcvagna.

srcnik
2 leta 11 meseci nazaj

Vem da je tebi Scala in Fabia zelo podobno ime… Pa vseeno bi se pričakovalo, da na avto forumu vsaj take osnovne stvari ločiš…

 
Nova finančna injekcija tehnologiji baterij z elektrolitom v trdnem stanju
Nissan objavil prodajo deleža v Daimlerju