Novice

Skupina Volkswagen bo do leta 2022 povečala družino svojih električnih vozil

V skupini Volkswagen so predstavili načrte njihove električne prihodnosti. Pod znamkami Volkswagen, Škoda, Audi in Seat naj bi bilo tako do konca leta 2022 na trgu 27 modelov na električni pogon, ki bodo zgrajeni na platformi MEB.

Modularna platforma za električna vozila MEB (Modularer Elektrifizierungsbaukasten) je osnovana kot podlaga za električne modele. Poleg povečanega občutka prostornosti v notranjosti naj bi nova platforma omogočila tudi modularni priklop električnih komponent in morebitnih sistemov, namenjenih avtonomni vožnji. Električna vozila, zgrajena na tej platformi, naj bi bila dopolnitev koncernskim premijskim vozilom, kot sta Audi e-tron in Porsche Taycan, zgrajenima na osnovi C-BEV in J1, ter vozilom, ki bodo od leta 2021 osnovani na platformi PPE, ki jo skupno razvijata podjetji Audi in Porsche. Skupaj s športnimi avtomobili, razvitimi na platformi SPE, naj bi tako do leta 2025 skupina Volkswagen nastopala na trgu s približno 80 različnimi modeli električnih vozil.

Kljub manjšemu številu modelov je platforma MEB Volkswagnu najpomembnejša, saj bodo na njeni osnovi zgrajeni modeli v bolj dostopnem cenovnem razredu, ki naj bi se prodajali v precej večjih količinah kot premijski modeli. Z njeno pomočjo načrtujejo pri skupini Volkswagen zapeljati električne modele iz nišnega produkta v resno alternativo avtomobilom na klasični pogon. Vozila, zasnovana na platformi MEB naj bi po zaslugi nizko nameščene baterije imela dobre vozne lastnosti in solidno lego na cesti, ob zunanjih dimenzijah Golfovega razreda pa naj bi imela v notranjosti prostornost razreda Passata. Vodja oddelka električnih vozil Christian Senger je napovedal še, da nameravajo v vseh vozilih ponuditi sistem hitrega polnjenja, tako da naj bi se akumulatorji napolnili do 80 odstotkov kapacitete v približno pol ure. Podatkov o dosegih še ni na voljo, po nekaterih namigih pa lahko predvidevamo, da naj bi bili vsi modeli zmožni prevoziti vsaj 250 km z enim polnjenjem.

Prvi model, zasnovan na platformi MEB, bo produkcijska različica koncepta I.D., ki je že v fazi testiranj, s proizvodnjo pa naj bi pričeli proti koncu prihodnjega leta v proizvodnem obratu Zwickau v Nemčiji. Po letu 2020 naj bi mu sledila še športni terenec I.D. Crozz in mikrobus I.D. Buzz.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Skupina Volkswagen bo do leta 2022 povečala družino svojih električnih vozil"


xxl
5 leta 7 meseci nazaj

Hm, leta 2022 bo moj avto glih 5 let star, zrel za zamenjavo, ampak 250 km dosega, še zmeraj premalo. Za kaj boljšega ne bo denarja. VW, ne razmišljate o hibridih?

Firediver
5 leta 7 meseci nazaj

So zamudili čas hibridov, ker so bili prezaposleni z softverjem za dizle. Po aferi pa so preklopili v drugo skrajnost – električna vozila.
Pa ravno pri hibridih bi si nabrali veliko znanja za elektro vozila…

Bucko99
5 leta 7 meseci nazaj

Pa saj imajo GTE variante… na cesti jih sicer ne videvam…?

 
BMW-jeva vizija avtonomne vožnje
BMW niža stroške izdelave baterij in zagovarja enoten standard za avtonomna vozila