Novice

Slovenija med sedmerico članic EU, ki predlagajo strožje emisijske predpise

Sedem predstavnikov članic EU, med katerimi je tudi Slovenija, je pozvalo Evropsko komisijo k vzpostavitvi strožjih omejitev glede sprejemljivih emisij izpušnih plinov, kar je očitno še zadnji poskus vplivanja pred predstavitvijo predloga nove regulative v začetku naslednjega meseca.

Uradniki EU pripravljajo nove standarde emisij CO2 za osebne avtomobile in dostavnike za obdobje po letu 2020, s katerimi bi do 2030 dosegli cilj znižanja učinkov toplogrednih plinov za vsaj 40 odstotkov v primerjavi z letom 1990.

Medtem ko so končni predlogi v zadnji fazi priprave, so v javnosti močno izražena nasprotja med vsemi, ki pozivajo k še višjim okoljskim ciljem, in predstavniki industrije, ki so prepričani, da so emisijski standardi strogi ter bi lahko postali resno breme v proizvodnji vozil.


Po izjavah neimenovanih virov za Reuters naj bi osnutek zakonodaje, ki ga pripravlja evropska Komisija, do leta 2030 predvideval znižanje povprečnih emisij CO2 za 25-35 % pri osebnih avtomobilih ter 30-40 % pri dostavnikih. Natančnejše številke naj bi bile določene po pogajanjih med evropskimi komisarji v obdobju pred objavo predloga.


Vlade Luksemburga, Avstrije, Belgije, Nizozemske, Portugalske, Irske in Slovenije, ki so sicer v senci močnih predstavnikov avtomobilske industrije (Francije, Nemčije in Italije), so predlagale znižanje povprečnih emisij CO2 pri osebnih avtomobilih za 40 % . V obrazložitvi so zapisale, da bo brez ambicioznih ciljev EU težko dosegla zastavljene okoljske načrte.

Evropski proizvajalci avtomobilov sicer podpirajo uvedbo čistejših vozil, a opozarjajo, da so odvisni od povpraševanja kupcev.

Predlog nove emisijske regulative naj bi Evropska komisija predstavila 8. novembra letos.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Ruben de Rijcke.)

 

 

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Slovenija med sedmerico članic EU, ki predlagajo strožje emisijske predpise"


TomazK
6 leta 5 meseci nazaj

Kaj bo Slovenija naredila glede tranzita čez njeno ozemlje? Tukaj pa nobenih idej, samo p…. lastnega naroda.

 
Citroën je prenovil C4 Cactus
Nissanov koncept IMx kot napoved Qashqaija naslednje generacije