Novice

Električna reinkarnacija Fiata Topolino

Tudi Fiat naj bi pripravljal električni mestni mikro avtomobil, ki bo predstavljal njihovo različico Citroënovega malčka Ami.

Fiatov mestni avtomobil bo tretji te vrste pod okriljem združenega podjetja Stellantis in se postavlja ob bok električnima bratrancema Citroënu Ami in Oplu Rocks-e. Čeprav uradnih informacij zaenkrat še ni, pa naj bi predstavniki italijanske znamke nekaterim izbranim trgovcem v Italiji že predstavili prve podrobnosti modela, ki naj bi poskrbel za ponovno obuditev imena Topolino.

Če govorice držijo, bo novi Fiat Topolino sledil leta 2020 predstavljenemu Citroënu Ami in leto kasneje razkritemu Oplu Rocks-e, ki sta oba na voljo v potniških in tovornih izvedenkah. Za prepoznavnost novega Fiatovega mestnega avtomobila naj bi poleg oznak poskrbela tudi platnena streha, ki naj bi izhajala iz tradicije originalnega modela 500 Topolino, ki je bil že leta 1936 predstavljen tudi v takšni izvedbi.

Kljub določenim spremembam videza zunanjosti, ki naj bi bila po besedah enega od udeležencev predstavitve kanček bolj prefinjena od videza Citroëna Ami, naj bi tehnične podrobnosti in mere ostale enake. Za pogon naj bi bil na voljo električni pogonski sklop z močjo 6 kW v kombinaciji z baterijo kapacitete 5,5 kWh, kar pri Amiju zadostuje za 45 km/h najvišje hitrosti in približno 75 km dosega z enim polnjenjem.

Lani so pri Citroënu uspeli prodati 9.183 primerkov njihovega mestnega avtomobilčka, letos pa naj bi proizvedli 15.000 enot Citroëna Ami in 5.000 enot Opla Rocks-e. Njuna proizvodnja trenutno poteka v obratu Kenitra v Maroku, kjer za prihodnje leto, ko naj bi se jima pridružil še Fiat Topolino, načrtujejo dvig proizvodnih kapacitet na 35.000 do 40.000 enot letno.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto:  Citroën, Opel.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Električna reinkarnacija Fiata Topolino"


meganer
2 leta 14 dni nazaj

Idealen za striktno mestno jedro, namesto skuterja..cena bi morala biti pa toliko kot skuter mogoče 2000 več.

xxl
2 leta 15 dni nazaj

Cena naj.bi bila cca 7000 €, več niti ni vreden. Pri nas ga še ni, ga pa neko privat podjetje ponuja od 11990. Halo?

2 leta 15 dni nazaj

Ta bo moral imeti tisti traktorski trikotnik serijsko!

mihaing
2 leta 15 dni nazaj

Predlagam, da namontirajo elektro pogon kar na skret školjko. Bomo opravili vse na enkrat ker razlike kmalu ne bo več.

 
Brezžične posodobitve za vse modele znamke Volvo
Smart #1 za nov električni začetek znamke