Novice

Smart Concept #1 kmalu v produkcijski različici

Koncept manjšega športnega križanca, ki so ga predstavili na salonu mobilnosti v Münchnu, naj bi prišel v proizvodnjo z manjšimi, večinoma le kozmetičnimi popravki.

Smart je na na salonu mobilnosti IAA Mobility 2021 predstavil prototip manjšega športnega križanca, ki so ga predstavili kot model, zelo blizu serijski proizvodnji. Smart Concept #1 predstavlja nov pristop znamke na področju mestnih avtomobilov in je obenem prvi model po njihovem prehodu na popolnoma električni pogon avtomobilov v letu 2019.

Smart je takrat po dogovoru med podjetjema Daimler in Geely prešel pod okrilje skupnega podjetja na Kitajskem, v okviru katerega naj bi se znamka pretvorila v globalnega proizvajalca električnih avtomobilov. Odločeno je bilo, da bo za tehnološko zasnovo avtomobilov znamke Smart v prihodnosti skrbel Geely, oblikovalski del pa naj bi prispeval Mercedes.

Nov pristop Mercedesovih oblikovalcev je viden tudi pri zasnovi predstavljenega koncepta, pri katerem so že uporabili nov oblikovalski jezik. Prvi obrisi produkcijske različice, ki naj bi bila zasnovana na Geelyevi platformi SEA (Sustainable Electric Architecture) in so jo pri znamki Smart patentirali na evropskem uradu za intelektualno lastnino, nakazujejo, da je 4,290 m dolg in 1,910 širok koncept doživel le manjše spremembe. Najbolj so opazne na sprednjem delu z novimi režami za zajem zraka ter spremenjeno masko in prostorom za registrsko tablico, nekaj sprememb pa je tudi pri namestitvi stranskih ogledal ter na zadku, kjer je produkcijski model dobil nov odbijač in spremenjen difuzor.

Zasnova notranjosti sledi predstavljenemu konceptu s plavajočo sredinsko konzolo, ki bo najverjetneje spojena s samostoječim 12,8-palčnim zaslonom multimedijsko-informacijskega sistema. Za razliko od koncepta s štirimi sedeži naj bi produkcijska različica kompaktnega električnega križanca omogočala vožnjo petim osebam z udobjem, ki ga sicer ponujajo avtomobili višjega segmenta.

Pri Smartu točnega datuma pričetka proizvodnje in prihoda novega električnega križanca na trg zaenkrat še ne razkrivajo, po do zdaj znanih informacijah pa naj bil pričetek prodaje načrtovan v letu 2023.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Smart, EUIPO.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo pripravlja prvo javno prodajo delnic
Toyotin Aygo X bo predstavljen novembra