Novice

Nissanov prototipni obrat za izdelavo baterij z elektrolitom v trdnem stanju

Prototipni obrat za izdelavo lameliranih baterij z elektrolitom v trdnem stanju se nahaja v okviru Nissanovega raziskovalnega centra v prefekturi Kanagawa, v njem pa naj bi proučevali materiale, zasnovo in proizvodne postopke za izdelavo prototipov na proizvodni liniji.

V skladu z dolgoročnim načrtom “Nissan Ambition 2030” naj bi Nissan do poslovnega leta 2028 na trgu predstavil električno vozilo, ki mu bo pogonsko energijo zagotavljala baterija z elektrolitom v trdnem stanju. Pri japonski znamki pričakujejo, da bodo baterije s tovrstno tehnologijo pomenile prelomnico, ki bo pospešila priljubljenost električnih vozil, saj naj bi imele približno dvakratnik energijske gostote v primerjavi s konvencionalnimi litij-ionskimi baterijami, boljše lastnosti polnjenja in praznenja ter nižje stroške zaradi možnosti uporabe manj dragih snovi.

Pri Nissanu so mnenja, da bo strošek baterij s tehnologijo elektrolita v trdnem stanju do leta 2028 možno zmanjšati na 75 ameriških dolarjev za kilovatno uro, kasnejše znižanje na 65 dolarjev za kilovatno uro pa naj bi omogočilo stroškovno izenačitev električnih avtomobilov s tistimi, ki za pogon uporabljajo bencinski motor. Prednosti nove tehnologije baterij naj bi ob krajših časih polnjenja povečale konkurenčnost električnih vozil, saj bi jih lahko uporabljali v vozilih različnih segmentov, vključno z modeli poltovornjakov.

Po besedah Kunia Nakagure, izvršnega podpredsednika Nissanovega oddelka za raziskave in razvoj, je Nissan bil in še vedno je vodilno podjetje na področju tehnologij elektrifikacije s širokim razponom dejavnosti raziskav in razvoja – od raziskav materialov na ravni molekul do razvoja varnih in zmogljivih električnih vozil. Dodaja še, da jim bodo pridobljeno znanje in izkušnje v podporo tudi pri razvoju tehnologij in postopkov v zvezi z baterijami z elektrolitom v trdnem stanju, ki bo potekalo v okviru novega prototipnega proizvodnega obrata.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Nissanov prototipni obrat za izdelavo baterij z elektrolitom v trdnem stanju"


xxl
2 leta 12 dni nazaj

Hm, naj počakam do 2028?

 
Smart #1 za nov električni začetek znamke
Spomladanska PRIMA: v gneči malih mestnih avtomobilov