Novice

Prenovljen videz Smart EQ fortwo in forfour

Na prihajajočem avtomobilskem salonu v Frankfurtu naj bi Smart prestavil osvežen videz svojih električnih modelov.

Oba modela sta bila deležna prenove po vzoru konceptov forease in forease+, ki se odraža v modernejši podobi sprednjega dela z izrazitimi hladilnimi režami in spremenjenim odbijačem. Nekoliko so preoblikovali tudi prednje žaromete, ki naj bi jih bilo po novem moč opcijsko naročiti tudi v LED izvedbi, medtem ko posodobljene zadnje luči sestavlja več sto dovršeno razporejenih elementov LED.

Tudi notranjost ni bila deležna večjih sprememb, še najbolj pade v oči nov 8-palčni zaslon multimedijskega sistema, ki naj bi omogočal brezhibno interakcijo z voznikovim pametnim telefonom, sama uporaba sistema pa naj bi bila še enostavnejša in bolj intuitivna za uporabo. Nova je še osrednja konzola, ki v delu pred ročico menjalnika nudi dovolj prostora za mobilni telefon ali dve skodelici kave, ki jima po potrebi oporo nudi odstranljiv nosilec.

Pogonski sklop je sestavljen iz električnega motorja z močjo 60 kW (82 KM) in 160 Nm navora. Električno energijo zagotavlja baterijski paket s kapaciteto 17,6 kWh, ki pa po mnenju nekaterih še naprej ostaja šibkejša točka obeh modelov, saj naj ne bi nudil zadostnega dosega. Po podatkih proizvajalca naj bi bilo z enim polnjenjem možno prevoziti do 159 km (NEDC), v realnosti pa naj bi bil predvsem pri modelu forfour doseg še nekoliko manjši. Kljub temu naj bi po mnenju proizvajalca to moralo zadostovati za vsakodnevne potrebe, saj naj bi bilo dnevno število prevoženih kilometrov v povprečju nekajkrat manjše. Kot protiutež manjšem dosegu in posledično potrebi po pogostejšem polnjenju, lahko s pomočjo opcijskega hitrega 22 kW polnilnika napolnimo baterijo v razponu od 10 do 80 odstotkov v manj kot štiridesetih minutah, medtem ko polnjenje preko domače vtičnice traja znatno dlje.

Daimler je sicer pred kratkim s kitajskim avtomobilskim proizvajalcem Geely osnoval skupno podjetje, ki naj bi upravljalo in razvijalo prihodnost znamke, prihod naslednje generacije Smartov pa je predviden v letu 2022.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Smart.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Premiera Porschejevega Taycana na treh celinah
Avtomobilski proizvajalci za obvezno uvedbo opozorilnika zasedenosti zadnjih sedežev