Novice

Volvo pripravlja prvo javno prodajo delnic

Predstavniki švedskega avtomobilskega proizvajalca so potrdili priprave na njihov prvi nastop na borzi, ki ga najverjetneje lahko pričakujemo že pred koncem letošnjega leta.

Kot smo že bežno omenili ob objavi Polestarjeve namere vstopa na borzo, naj bi se tudi pri znamki Volvo pripravljali na prvo javno prodajo delnic (IPO). Z njo nameravajo zbrati sredstva v višini 25 milijard švedskih kron (2,47 milijarde evrov), Volvo pa naj bi svoj borzni debut doživel v Stockholmu na borzi Nasdaq.

Tudi po zaključeni prvi javni prodaji delnic naj bi največji delničar Volva ostal sedanji lastnik švedske znamke – kitajsko podjetje Geely. Podjetji naj bi še naprej ohranili tesno sodelovanje na področju razvoja tehnologij in proizvodnih zmogljivosti. Že pred objavo namere o vstopu na borzo so pri Volvu okrepili svoj položaj na kitajskem trgu, saj so v dogovoru z matičnim podjetjem Geely Holding prevzeli lastništvo nad tamkajšnjimi skupnimi proizvodnimi in prodajnimi kapacitetami.

Pri Volvu so sicer o vstopu na borzo razmišljali že leta 2018, ko je bila vrednost razpoložljivih delnic ocenjena na približno 25,5 milijarde evrov. Namero so takrat opustili zaradi pomislekov v zvezi s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko, kasneje pa tudi med Združenimi državami in Evropo, saj bi lahko negativno vplivala na ceno delnic.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Volvo. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nio odprl prodajni salon na Norveškem
Smart Concept #1 kmalu v produkcijski različici