Novice

Sono Motors razkriva produkcijsko različico električnega modela Sion

Nemško zagonsko podjetje je predstavilo končni videz modela Sion, ki so ga kot prototip prvič predstavili pred šestimi leti.

Pri podjetju Sono Motors s sedežem v Münchnu se trenutno aktivno ukvarjajo s pripravami na proizvodnjo cenovno dostopnega električnega avtomobila Sion, ki naj bi bil po zadnjih podatkih na voljo z baterijo kapacitete 54 kWh, kar je občutna nadgradnja v primerjavi z baterijo kapacitete 35 kWh, ki naj bi bila na voljo po prvotnih napovedih. Za pogon naj bi, kot je bilo prvotno načrtovano, skrbel električni motor z največjo močjo 120 kW (163 KM) in z 270 Nm navora.

Z enim polnjenjem naj bi bilo možno prevoziti do 305 kilometrov, po besedah predstavnikov podjetja, pa naj bi 456 vgrajenih solarnih modulov v povprečju tedensko zagotovilo električno energijo za dodatnih 112 do 245 km. Avtomobil naj bi omogočal hitro polnjenje z enosmernim tokom do moči 75 kW, medtem ko bo polnjenje z izmeničnim tokom potekalo z največjo močjo 11 kW. Poleg tega bo možnost dvosmernega polnjenja omogočala napajanje raznih elektronskih naprav, polnjenje drugih električnih avtomobilov ter ob primerni infrastrukturi tudi hišnih naprav z močjo do 11 kW.

Zunanjost produkcijske različice modela Sion v primerjavi z do zdaj predstavljenimi prototipi dobiva še bolj škatlasto obliko sprednjega dela ter spremenjene sprednje in zadnje luči, poleg novega zadnjega difuzorja pa avtomobil dobiva nove kljuke na vratih in spremenjen polnilni priključek. Nekaj malenkostnih izboljšav je bila deležna tudi notranjost, ki poleg novo oblikovanega volana in armaturne plošče z dvema zaslonoma dobiva nove sedeže, dodaten prostor za prtljago in še več prostora v potniški kabini.

Pred pričetkom proizvodnje bodo morali prototipi električnega Siona prestati še obširna testiranja, ki bodo tudi v najbolj ekstremnih pogojih potekala v Evropi in Združenih državah Amerike. V primeru uspešno opravljenih testov in homologacijskih postopkov bi lahko z njegovo proizvodnjo pričeli v drugi polovici prihodnjega leta. Proizvodnja naj bi potekala na Finskem, v roku sedmih let pa načrtujejo izdelavo 257.000 enot. Za avtomobil, ki naj bi ga prodajali za nekaj več kot 25.000 evrov, naj bi prejeli že več kot 19.000 rezervacij.

Ob razvoju njihovega prvega električnega avtomobila se pri podjetju Sono Motors ukvarjajo tudi z razvojem rešitev ki temeljijo na uporabi sončnih celic. Pred kratkim so predstavili Solar Bus Kit, ki je namenjen uporabi na avtobusih. Osem kvadratnih metrov sončnih celic naj bi zagotavljalo do 1,4 kW električne energije za napajanje sistemov ogrevanja in hlajenja, letno pa naj bi z uporabo obnovljive energije lahko prihranili do 1.500 litrov dizelskega goriva in 4 tone emisij ogljikovega dioksida na avtobus.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Sono Motors.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Sono Motors razkriva produkcijsko različico električnega modela Sion"


1 mesec 28 dni nazaj

Kupce bo pritegnil zaradi cene. Že čez 2-3 leta bo tole zelo zastarelo, zagotovo ne bo preživel 7 let (vsaj ne v takšen)

1 mesec 30 dni nazaj

Je oblikovalec hkrati poskušal zmagati na tekmovanju iz grdosti in še nepreglednosti (sploh nazaj)? FIAT Multipla hoce svojo titulo nazaj!

xxl
1 mesec 30 dni nazaj

Kot, da še ni dokončan. Obup.

 
Začasna ukinitev treh enot avtocestne policije
Novi Ford Mustang bo razkrit v Detroitu