Novice

Nemško zagonsko podjetje Sono že na borznem parketu

Trgovanje z delnicami podjetja Sono Motors, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo električnih vozil, se je v okviru prve javne ponudbe delnic pričelo na ameriški borzi Nasdaq.

Vlagateljem so ponudili deset milijonov delnic po ceni 15 ameriških dolarjev (13 evrov) na delnico, finančnim svetovalcem, ki so bili udeleženi pri pripravi njihove prve javne ponudbe delnic, pa v 30 dnevnem roku še dodatno zagotavljajo možnost odkupa 1,5 milijona delnic po začetni ceni. Cena njihovih delnic se je ob koncu trgovalnega dneva več kot podvojila in je znašala 38,20 dolarja (33,2 evra) na delnico.

Zagonsko podjetje Sono Motors s sedežem v Münchnu je naslednje v vrsti podjetij, pri katerih so se odločili za zbiranje dodatnih sredstev s pomočjo vstopa na borzo. Podobnega pristopa k zbiranju sredstev so se uspešno lotili tudi pri podjetjih Rivian in Lucid Motors, saj je vrednost obeh podjetij v relativno kratkem času dosegla oziroma celo presegla avtomobilske velikane, kot sta Ford in General Motors. Uspeh je najverjetneje možno pripisati velikemu zanimanju vlagateljev, ki jih spodbujajo vedno strožje okoljske zahteve v večini držav in težnje k čim hitrejšemu uvajanju vozil, ki lokalno ne proizvajajo emisij.

Med prvimi cilji podjetja Sono Motors je pričetek prodaje cenovno dostopnega mestnega električnega avtomobila Sion, ki naj bi zapeljal na ceste v prvi polovici leta 2023. Njegov prototip so predstavili na letošnjem sejmu potrošniške elektronike CES in naj bi bil na voljo z baterijskim paketom kapacitete 35 kWh. Z enim polnjenjem naj bi imel doseg dobrih 250 km, sončne celice na površini avtomobila pa naj bi dnevno lahko zagotovile za do 16 km dodatnega dosega. Poleg delovanja na področju izdelave električnih vozil so pri podjetju Sono pričeli še s trženjem njihove tehnologije sončnih panelov, ki jih ponujajo tudi ostalim proizvajalcem. Primerni naj bi bili predvsem za večja vozila, kot so avtobusi in vlaki, možnost njihove uporabe pa vidijo tudi pri počitniških prikolicah in avtodomih ter v navtiki.

Cene električnega modela Sion naj bi se pričele pri 25.500 evrih, do zdaj pa naj bi zbrali že več kot 16.000 rezervacij.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Sono Motors.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tožba kot posledica tvitov Elona Muska
Kia v Los Angelesu razkrila koncept EV9